10 Νοε 2019





Aνοιχτή Επιστολή στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος
Μετά από δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες όσον αφορά τις οικιστικές πυκνώσεις οι οποίες ως γνωστόν κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ , αλλά και με αφορμή την σύσταση της νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για θέματα που φορούν τους δασικούς χάρτες , στείλαμε την πιο κάτω επιστολή  και ζητούμε την άμεση συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό περιβάλλοντος


Προς 
Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος

Κοιν: κ. Πρωθυπουργό
Βουλευτές Β Πειραιά
Γεν. Γραμματέα  Φυσικού Περιβάλλοντος  και Υδάτων και Πρόεδρο της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής κ. Κωνσταντίνο Αραβώση



Kύριε  Υπουργέ                                                      Σαλαμίνα 7-11-2019



Μετά την ανακοίνωση  από το γραφείο τύπου του Υπουργείου περιβάλλοντος όσον αφορά  την συνεδρίαση της Νομιμο παρασκευαστικής Επιτροπής την 4η Νοεμβρίου υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα  κ. Κωνσταντίνου Αραβώση, συγχρόνως δε και τα δημοσιεύματα τα οποία ακολούθησαν, υπάρχει έντονη ανησυχία στους πολίτες .
Στην ανακοίνωση την οποία διαβάζουμε  δεν γίνεται  καμιά αναφορά  για τις οικιστικές πυκνώσεις πέρα από  «Τη συμμόρφωση με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για τις οικιστικές πυκνώσεις.

Κύριε Υπουργέ
- Ο νόμος 3889/2010 ρυθμίζει, για πρώτη φορά, κατά τρόπο αναλυτικό και λεπτομερή, τις διαδικασίες εκπόνησης και κύρωσης των δασικών χαρτών. Οι χάρτες αυτοί θα απεικονίζουν ποιες ακριβώς εκτάσεις κρίνονται, σύµφωνα µε τον νόμο (ν. 998/1979) ως «δάση» ή ως «δασικές εκτάσεις».
Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών η χώρα µας θα  αποκτήσει  , αν και µε καθυστέρηση πολλών δεκαετιών, το πολυπόθητο ∆ασολόγιο. Επισημαίνεται ότι κάθε έκταση που θα περιληφθεί στους δασικούς χάρτες ως «δασική» δεν θα μπορεί στην πράξη να αποβάλει τον χαρακτήρα της αυτό, αφού δεν είναι δυνατή η αναμόρφωση του δασικού χάρτη. Ό,τι περιληφθεί στους δασικούς χάρτες θα αποτελεί για πάντα δασική έκταση. Οι δασικές εκτάσεις δεν είναι δυνατόν να έχουν άλλη χρήση ή µορφή αξιοποίησης. Κάθε κτίσμα που υπάρχει εντός έκτασης που θα περιληφθεί στον δασικό χάρτη ως «δασική» θεωρείται αυτομάτως αυθαίρετο και κατεδαφιστέο. Τούτο ισχύει ακόμη και αν είχε εκδοθεί γι’ αυτό νόµιµη οικοδοµική άδεια ή είχε εξαιρεθεί από την κατεδάφιση µε τον γνωστό ως «νόµο Τρίτση» του έτους 1982!
Με δεδομένα τα ως άνω καταλαβαίνει κανείς ότι τόσο οι δασικοί χάρτες όσο και μετέπειτα το δασολόγιο, θα περιπλέξει ακόμη το πρόβλημα, αφού είναι γεγονός ότι οι δασικοί χάρτες δεν διαφέρουν από την σημερινά δεδομένα τα οποία απεικονίζονται στην Β Ανάρτηση του Κτηματολογίου (ένδειξη με βελάκια)

Κύριε Υπουργέ,
Επιβάλλεται προ της ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών και φυσικά προ της σύνταξης του δασολογίου να έχει ετοιμαστεί από τώρα η λύση του προβλήματος.  Μετά την απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των οικιστικών πυκνώσεων θα πρέπει η Επιτροπή να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και να βρεθεί λύση ανακούφισης των πολιτών.
 Ένα δεν μπορεί να συμβεί. Να συνεχίσουμε χωρίς λύση και να προχωράμε στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, οπότε σίγουρα θα βρεθούμε σε ένα εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα με απρόβλεπτες συνέπειες. Καταλαβαίνετε ότι μόνο στη Σαλαμίνα υπάρχουν περίπου 10.000  οικίες οι οποίες βρίσκονται εντός φερομένων δασικών εκτάσεων και βάσει του νόμου 3889 θα πρέπει να γκρεμιστούν, κάτι που είναι αδύνατον να γίνει.
Παράλληλα και σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει Νομοθετική ρύθμιση με την αποδοχή και ψήφιση της, για την προσωρινή κατάργηση  της εκδόσεως αποφάσεων επιβολής ειδικών αποζημιώσεων αρθρ. 45 Ν 2145/93 , μέχρι να καταρτισθούν και κυρωθούν οι δασικοί χάρτες. Συγχρόνως πρέπει να ανασταλούν οι προθεσμίες ασκήσεως προσφυγών κατά των εκδοθέντων πράξεων προστίμων , όπως και η διαδικασία εκδικάσεως αυτών , παραπέρα δε να παύσει και η έκδοση αποφάσεων διακοπής των συνδέσεων με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας. Τούτο επιβάλλεται να γίνει τώρα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που περνάμε για να ανακουφισθεί ο πολίτης, αφού το πρόστιμο του δασαρχείου δεν έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα αφού ως γνωστό αυτά «παγώνουν « στην εφορία με τον ν. 3208 και το μόνο που κάνουν να οδηγούν στα δικαστήρια για ενστάσεις και προσφυγές τους πολίτες και να υπόκεινται σε μεγάλη οικονομική αιμορραγία. 
Εάν η Επιτροπή δεν ασχοληθεί με την λύση του  προβλήματος όσον αφορά τις οικιστικές πυκνώσεις τότε οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες οδηγούνται στον «θάνατο». Σε αυτό το αδιέξοδο δεν είναι υπεύθυνος μόνο ο πολίτης. Η Πολιτεία διαχρονικά έχει την τεράστια ευθύνη και θέτω στην επιτροπή τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς μας.
Α) Ποια είναι η ευθύνη της Πολιτείας η οποία επέτρεψε να γίνουν νομότυπα συμβόλαια , εισπράττοντας μάλιστα από τους πολίτες όλους τους νόμιμους φόρους; Στη Σαλαμίνα οι πολίτες οι οποίοι κατηγορούνται σήμερα ότι βρίσκονται εντός δασικής έκτασης  αγόρασαν αγροτεμάχια.
Β) Ποια είναι η ευθύνη της Διοίκησης στις χιλιάδες περιπτώσεις όπου έδιναν τα Δασαρχεία βεβαιώσεις ότι το οικόπεδο δεν είναι εντός Δασικής έκτασης; ( Η πολιτεία σήμερα το χαρακτηρίζει δασική έκταση)
Γ) Ποια είναι η ευθύνη της Πολεοδομίας οι οποίες έδιναν άδειες (ανέγερση λυομένου) σε χιλιάδες πολίτες περίοδο 1967-1974; ( Η πολιτεία σήμερα το χαρακτηρίζει δασική έκταση)
 Δ)Ποια είναι η ευθύνη της Διοίκησης (ΔΕΗ) η οποία εγκατέστησε δίκτυο ηλεκτροδότησης και ανταποκρίθηκε στις εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις φωτίζοντας ΝΟΜΙΜΟΤΑΤΑ την δεκαετία 60 -70 όλες τις περιοχές και οικισμούς που σήμερα διώκονται ως δασικές; ( Η πολιτεία σήμερα το χαρακτηρίζει δασική έκταση)
 Ε) Ποια είναι η ευθύνη της πολιτείας που σε αυτές τις περιοχές «οικιστικές πυκνώσεις» έχουν ασφαλτοστρωθεί και τσιμεντοστρωθεί δρόμοι , για να πάρουν την σημερινή τους μορφή, ενώ συγχρόνως υπάρχει συγκοινωνία  αλλά και σχολεία σε ορισμένες περιπτώσεις;
ΦΤΑΙΕΙ ΑΡΑΓΕ ΣΗΜΕΡΑ ΜΟΝΟ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΑΩΔΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ και θα πρέπει αυτός να καταδικαστεί (να του γκρεμιστεί το σπίτι), χωρίς καν να καλείται σε απολογία για να «δικαστεί», ο ηθικός αυτουργός του «εγκλήματος» που είναι το ίδιο το κράτος διαχρονικά , το οποίο όχι μόνο έκανε ότι δεν έβλεπε, αλλά συμμετείχε ουσιαστικά στο «έγκλημα»;
Καλείται ο Πρωθυπουργός της Χώρας, οι Αρχηγοί των κομμάτων του Κοινοβουλίου, οι Βουλευτές, να σταθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων και να προσπαθήσουν όλοι μαζί , χωρίς αντιπολιτευτικές κορώνες ο ένας στον άλλον, να βρουν λύση στο αδιέξοδο που δημιουργείται, στο οποίο είναι τουλάχιστον συνυπεύθυνο το ίδιο το κράτος διαχρονικά.
Κρίνεται αναγκαίο προ της ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών, να βρεθεί λύση του προβλήματος. Εάν προχωρήσει η ανάρτηση δασικών χαρτών χωρίς πρωτίστως να υπάρξει Νομοθετική ή Συνταγματική λύση , θα οδηγηθούμε σε ένα εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα με απρόβλεπτες συνέπειες.

Κύριε Υπουργέ

Μετά από τα πιο πάνω ζητούμε άμεση συνάντηση μαζί σας .


Μάνος Δερτούζος
Πρόεδρος Πανσαλαμινίου Συλλόγου για την επίλυση του δασικού προβλήματος.
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Σαλαμίνας
Λιμιώνας Αιαντείου Σαλαμίνα 18903
Τηλ. 6973959584