27 Νοε 2019

ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΜΕ ΔΙΑΚΡΙΝΑΜΕ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΠΥΚΝΩΣΕΙΣ.
Η ΝΟΜΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ.
ΜΕΓΑΛΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΝΙΚΟ ΤΑΓΑΡΑ Τ. ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Ένα από τα σοβαρότερα θέματα που βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα , είναι τι θα γίνει με τις οικιστικές πυκνώσεις μετά μάλιστα από την απόφαση του συμβουλίου της Επικρατείας περί αντισυνταγματικότητας .
Η αγωνία όλων μας είναι πολύ μεγάλη και θέλαμε να ξέρουμε επίσημα τις προθέσεις της Κυβέρνησης για αυτό το μεγάλο θέμα. Με αυτό τον προβληματισμό και την αγωνία για επίσημη ενημέρωση, επιδιώξαμε σήμερα Τρίτη 27 Νοεμβρίου σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος . Στην σύσκεψη συμμετείχε, ο Βουλευτής Κορίνθου και πρ. Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Ταγαράς Νίκος, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού περιβάλλοντος και υδάτων του ΥΠΕΝ κ. Αραβώσης Κωνσταντίνος , οποίος είναι και Πρόεδρος της 14μελούς Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που επιμελείται τις οικιστικές πυκνώσεις, ο Διευθυντής Γραφείου του κ. Γενικού κος. Παπαδάκης Αντώνιος και ο κ. Γιαννακόπουλος Βασίλειος Σύμβουλος, Δασολόγος, Σύμβουλος του κ. Γενικού και μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής.
Σε μία συζήτηση εποικοδομητική η οποία κράτησε περίπου 4 ώρες και αφού εκθέσαμε τους προβληματισμούς μας
για την συνεχιζόμενη εκκρεμότητα ενημερωθήκαμε για τις προθέσεις της Κυβέρνησης.
Η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή η οποία έχει συσταθεί με σκοπό την αντιμετώπιση θεμάτων στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του έργου κύρωσης των δασικών χαρτών , στόχο έχει μεταξύ των άλλων αφού εξετάσει με προσοχή την αιτιολογία και το σκεπτικό του ΣτΕ για τις οικιστικές πυκνώσεις, να φέρει προτάσεις οι οποίες να βρίσκονται αφ ενός μεν στα πλαίσια της Συνταγματικής επιταγής , αλλά συγχρόνως να προτείνει εφικτές λύσεις.
Αναφέραμε στον κ. Γενικό και τους συνεργάτες του τα συνεχιζόμενα πρόστιμα τα οποία έρχονται στους πολίτες καθώς επίσης και τα πρωτόκολλα κατεδαφίσεως τα οποία συνεχίζονται.
Οι παράγοντες του Υπουργείου μας ανέφεραν ότι θα πρέπει να επαναξεταστούν στοιχεία των οικιστικών πυκνώσεων, με ιώδες περίγραμμα, που έχουν δηλώσει οι Δήμοι στις περιοχές όλης της επικράτειας , διότι υπάρχουν περιπτώσεις οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αυτές μπορεί να είναι λίγες περιπτώσεις αλλά υπάρχουν.
Θέλω να τονίσω και να εξάρω την μεγάλη συμβολή και βοήθεια την οποία έχουμε στην επίλυση του προβλήματος από τον. Κ. Ταγαρά Νίκο τ. Αναπληρωτή Περιβάλλοντος και Βουλευτή Κορίνθου οποίος ήρθε από την Κόρινθο για αυτή την συνάντηση Ο κ. Ταγαράς ο οποίος είναι γνώστης του προβλήματος και είχαμε την χαρά να συνεργαστούμε μαζί του και το 2013-14, ανέλυσε στον κ. Γενικό όλες τις πτυχές του προβλήματος και έθεσε τον εαυτό του στην διάθεση της Επιτροπής με προτάσεις τις οποίες έχει έτοιμες.
Κλείνοντας θέλω να τονίσω ως γενικό συμπέρασμα , ότι στα πλαίσια της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής υπάρχει όχι απλώς διάθεση αλλά στόχος να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να βρεθεί μία λύση, αφού όλοι συμφώνησαν ότι η παρούσα κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί είναι μη ανατρέψιμη. Η επιτροπή θα παραδώσει τις απόψεις της το αργότερο τέλος Δεκεμβρίου και κατόπιν οι προτάσεις αυτές θα έρθουν σε Δημόσια διαβούλευση.
Τις εξελίξεις τις οποίες περιμένουμε και όποιες άλλες επαφές κάνουμε στο πλαίσιο επίλυσης του προβλήματος θα σας ενημερώνουμε.
Στη φωτό από αριστερά ο εκπρόσωπος από την Κόρινθο κ. Ζήδρος Θανάσης, ο Γενικός Γραμματέας κ. Αραβώσης Κωνσταντίνος, ο πρ. Υπουργός Αναπληρωτής Περιβάλλοντος και Βουλευτής Κορίνθου κ. Ταγαράς Νίκος, εκπρόσωπος από τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης κ. Γιάννης Βλαχιώτης και ο γράφων Μάνος Δερτούζος.