4 Μαΐ 2018

ΕΝΩ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΤΟΥ Κ. ΦΑΜΕΛΛΟΥ
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΠΥΚΝΩΣΕΙΣ
Με αφορμή ανακοίνωσης του Αναπληρωτού Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Φάμελλου (βλέπε enotitakaidrasiblogspot.gr) σχετικά με τις υποχρεώσεις των Δήμων να ανταποκριθούν στις οικιστικές πυκνώσεις εν όψει ανάρτησης των δασικών χαρτών και επειδή αφ ενός μεν η ημερομηνία λήγει 15 Μαϊου, αφ’ ετέρου ο Δήμος Σαλαμίνας περιλαμβάνεται στην λίστα των Δήμων που ΔΕΝ έχουν ανταποκριθεί, θα ήθελα να αναφέρω τα εξής.
Μετά από την σχετική ανακοίνωση του κ. Φάμελλου η οποία είδε το φως της δημοσιότητας, υπάρχει δικαιολογημένη αναστάτωση στους πολίτες της Σαλαμίνας, οι οποίοι βλέπουν ότι πλησιάζει η καταλυτική ημερομηνία 15 Μαϊου και ο Δήμος Σαλαμίνας είναι μεταξύ των Δήμων που δεν έχουν ανταποκριθεί.
Με αυτή μου την παρέμβαση την οποία οφείλω να κάνω, διότι ασχολούμενος με το δασικό πρόβλημα είμαι δέκτης της αγωνίας του κόσμου, λέω στον κόσμο να μην ανησυχεί.
Σύμφωνα με το νόμο 3889/2010 οριοθετούνται από τους Δήμους τα παρακάτω περιγράμματα:
• Από την Υπηρεσία Δόμησης τα εγκεκριμένα σχέδια πόλης του Δήμου (παρ. 2α άρθρου 23)
• Από την ίδια υπηρεσία τυχόν άλλα σχέδια πόλης του Δήμου (παρ. 2β άρθρου 23)
• Από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου οι οικιστικές πυκνώσεις (παρ. 4 άρθρου 23) μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο Δήμος Σαλαμίνας όπως έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν έχει αναθέσει σε ιδιωτικό γραφείο το συγκεκριμένο εγχείρημα με την βοήθεια φυσικά της Τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου. Η κυρία εργασία η οποία είναι τα περιγράμματα των οικιστικών πυκνώσεων έχουν κλείσει από τον Ιανουάριο του 2017 και περίπου το 97% των κτισμάτων βρίσκεται ΕΝΤΟΣ των οικιστικών πυκνώσεων.
Στους ίδιους χάρτες πέρα των οικιστικών πυκνώσεων αποτυπώνονται και τα σχέδια πόλεως του Δήμου, όπως πιο πάνω αναφέρω. Παρ όλο που και αυτά είχαν αποτυπωθεί, υπήρξε μία εκ νέου συνεργασία μεταξύ Τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου και της Πολεοδομίας για την ακριβέστερη οριοθέτηση των σχεδίων πόλεων.
Αυτό που μένει πλέον είναι , την επόμενη εβδομάδα το Δημοτικό Συμβούλιο να συνεδριάσει και να επικυρώσει σύμφωνα με τον νόμο τις οικιστικές πυκνώσεις.
Ανησυχία λοιπόν θεωρώ ότι δεν πρέπει να υπάρχει, ενώ με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω την Τεχνική υπηρεσία του Δήμου και ιδιαίτερα την κα Βάσω Βιλλιώτη που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο θέμα.
Αυτό που περιμένουμε πλέον είναι η ανάρτηση των δασικών χαρτών για την Σαλαμίνα και συγχρόνως το πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Περιβάλλοντος που θα αναφέρει το επόμενο βήμα, δηλαδή την διαχείριση των οικιστικών πυκνώσεων.
Παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις και θα σας ενημερώνουμε.
Μάνος Δερτούζος