9 Νοε 2017

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΠΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ «ΧΑΣΤΟΥΚΙ» ΣΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ!!!
ΤΟ ΔΑΣΟΛΟΓΙΟ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ!!!
ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΚΑΙ ΣΕ 105 ΑΚΟΜΗ ΔΗΜΟΥΣ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ!!!
Το Συμβούλιο της Επικρατείας σε μία πρόσφατη και ιστορική απόφαση του, αμφισβητεί τους πρόχειρους Δασικούς χάρτες των Δασαρχείων που είναι αποτέλεσμα Φωτοερμηνειών αεροφωτογραφιών του 1945 και καλεί το κράτος να απαντήσει πότε θα αναρτηθούν και θα κυρωθούν οι Δασικοί χάρτες.
Στο ίδιο σκεπτικό της απόφασης το ΣτΕ αναφέρει, ότι σε πολλούς Δήμους (και στον Δήμο Σαλαμίνας) το Κτηματολόγιο προηγήθηκε του Δασολογίου και αυτό ασφαλώς δεν είναι το σωστό.
Πολύ σωστά αναφέρει το ΣτΕ ότι το δασολόγιο έπρεπε να είχε προηγηθεί του Κτηματολογίου, διότι όταν το Κτηματολόγιο έκανε αναφορά για μια ιδιοκτησία εάν είναι δασική ή όχι, θα έπρεπε να είχε στοιχεία από τους Δασικούς χάρτες οι οποίοι θα έπρεπε να είχαν αναρτηθεί και κυρωθεί και επομένως έπρεπε να είχαν προηγηθεί του Κτηματολογίου.
Με ποια άραγε σιγουριά και σοβαρότητα το Κτηματολόγιο ανέφερε ότι μία περιοχή είναι Δασική; Με ποια άραγε σιγουριά και σοβαρότητα η διοίκηση επί 30 χρόνια στέλνει στα δικαστήρια τους πολίτες ότι η έκτασή τους είναι δασική; με ποια σιγουριά και σοβαρότητα στέλνει πρωτόκολλα κατεδαφίσεως σε ιδιοκτησίες που δεν καταπάτησαν αλλά έχουν νόμιμα συμβόλαια "Αγορά Αγροτεμαχίου"; Με ποια σιγουριά και σοβαρότητα η Αποκεντρωμένη έστειλε μπουλντόζα και γκρέμισε σπίτι στο Πανόραμα Σελληνίων; Οι δασικοί χάρτες ακόμη δεν έχουν αναρτηθεί. Δασολόγιο ακόμη δεν υπάρχει. 30 χρόνια φωνάζουμε και κανένας δεν άκουγε….
Ας δούμε μέρος του σκεπτικού του ΣτΕ
«…… Υπό τα δεδομένα αυτά και εν όψει όσων έγιναν ανωτέρω δεκτά, η παράλειψη της Διοίκησης να καταρτίσει και να οριστικοποιήσει τους δασικούς χάρτες, αφού εξετάσει τις επί μακρό εκκρεμούσες αντιρρήσεις κατά όσων από αυτούς έχουν αναρτηθεί, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙ ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΥΡΟΥΣ ΤΩΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΝ ΓΕΝΕΙ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ,ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΙΣΤΗ. Εν όψει τούτων , το δικαστήριο, έχοντας την σχετική δικονομική ευχέρεια , ΚΡΙΝΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΒΑΛΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ προκειμένου η Διοίκηση εντός προθεσμίας έξι μηνών να εκθέσει με πληρότητα και σαφήνεια τις απόψεις της επί των εξής ζητημάτων υποβάλλοντας στο δικαστήριο και τα αντίστοιχα στοιχεία α) ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ και περαιτέρω της κατάρτισης του Δασολογίου και ΙΔΙΩΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΚΗΡΥΧΘΗΚΑΝ ΥΠΟ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ…. β)….γ)….δ)…..ε)…….»
Το ΣτΕ , όπως διαβάζουμε πιο πάνω, αναβάλει ΕΚ ΝΕΟΥ οριστική απόφαση μέχρι η Διοίκηση να απαντήσει, ενώ αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει πρόβλημα στις περιοχές που το Κτηματολόγιο έχει προηγηθεί του Δασολογίου, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις περιπτώσεις αυτές.