13 Μαΐ 2021

 ΣΑΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΩ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΡΦΕΙΟ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Κ. ΑΜΥΡΑ


Αξιότιμε κύριε Δερτούζο,

 

Οικιστικές πυκνώσεις
Οι οικιστικές πυκνώσεις με τη μορφή των ιωδών περιγραμμάτων είχαν εξαιρεθεί από την προηγούμενη ανάρτηση. Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την 685/2019 απόφασή του ακύρωσε την εξαίρεση και διέταξε την Πολιτεία να αναρτήσει κανονικά τους δασικούς χάρτες, συμπεριλαμβάνοντας αυτές τις περιοχές. Ο νόμος 4685/2020 δίνει δύο δυνατότητες : α) την υποβολή αντίρρησης, β) την υποβολή αίτησης για οριοθέτηση μέσω ψηφιακής πλατφόρμας των οικιστικών πυκνώσεων. Ταυτόχρονα αναστέλλονται όλες οι δυσμενείς διοικητικές πράξεις, τα διοικητικά πρόστιμα και η κήρυξη των εκτάσεων ως αναδασωτέων μέχρι την τελική επίλυση του θέματος.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι επιλέχθηκε η έκδοση ΠΔ, επειδή ακριβώς τα προεδρικά διατάγματα ελέγχονται από το ΣτΕ. Το 2017 είχε γίνει ανεπιτυχής απόπειρα να επιλυθούν τα συγκεκριμένα θέματα μέσω υπουργικών αποφάσεων, τις οποίες και ακύρωσε το ΣτΕ, το 2019 με ομόφωνη απόφαση του.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ ακούγοντας τα προβλήματα Ο.Τ.Α. φορέων και πολιτών έδωσε παράταση 6 μηνών ώστε η διοίκηση να μπορέσει να διορθώσει τα σφάλματα των δασικών χαρτών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν τις αντιρρήσεις τους, ωστόσο θα ήταν προτιμότερο να περιμένουν τη διόρθωση των προφανών σφαλμάτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σε κάθε περίπτωση ανεξάρτητα από το στάδιο που βρίσκεται ο χάρτης (αναρτημένος-κυρωμένος) δεν χάνεται το δικαίωμα ένταξης διοικητικών πράξεων που καλύπτονται από το κριτήριο της νομιμότητας ούτε και το δικαίωμα υποβολής αίτησης διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων.  

 

Με εκτίμηση

 

--

Νίκος Παπαδόπουλος

Επιστημονικός Συνεργάτης

Γραφείο Υφυπουργού κ. Αμυρά Γιώργου

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Μεσογείων 119, Αθήνα 10192

Τηλ. 213 151 383