8 Σεπ 2018

ΕΝΩ ΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΑΡΓΟΥΝ,
ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΠΥΚΝΩΣΕΙΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ. ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ "ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ"
Όλοι περιμέναμε ότι το 2018 θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες για την Σαλαμίνα. Αυτό πρέπει να το ξεχάσουμε. Σε συνάντηση που είχα στην Διεύθυνση Δασών με διαβεβαίωσαν ότι αυτό δεν θα μπορέσει να γίνει στους προσεχείς μήνες. Στην επίμονη ερώτησή μου πότε προβλέπεται αυτό να γίνει , δεν θέλησαν να δεσμευτούν αλλά θεωρείται βέβαιο ότι αρχές του νέου έτους θα είναι έτοιμοι προς ανάρτηση οι δασικοί χάρτες.
Η ανάρτηση των δασικών χαρτών για την Σαλαμίνα δεν είναι για τους πολίτες το μείζον, εάν δηλαδή καθυστερήσει μερικούς μήνες ακόμη. Εδώ περιμέναμε 30 χρόνια και δεν είναι το πρόβλημα μία μικρή αναβολή.
Το μείζον για τους πολίτες είναι το Νομοσχέδιο για την διαχείριση των οικιστικών πυκνώσεων και ποια θα είναι η τελική μορφή του. Αυτό αφορά όλους. Στην περίπτωση αυτή τόσο με τις συνεχείς επαφές που έχουμε με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όσο και την συνέντευξη που έδωσε πριν μερικές μέρες η ηγεσία του Υπουργείου μπορούμε να συμπεράνουμε τα εξής:
1. Το Νομοσχέδιο για τις οικιστικές πυκνώσεις , εκτός απροόπτου, έρχεται μέσα στον Σεπτέμβριο και αν υπάρξει μικρή καθυστέρηση να το υπολογίζουμε αρχές Οκτωβρίου.
2. Βάσει του Νομοσχεδίου οι περιοχές δεν θα χάσουν τον δασικό χαρακτήρα τους και φυσικά αυτό δεν μπορεί να γίνει διότι θα ήταν παραβίαση του άρθρου 24 του Συντάγματος , που θα έπρεπε πρωτίστως να αναθεωρηθεί. Άρα μην περιμένει κανείς ότι οι περιοχές αυτές θα μπουν στο σχέδιο τουλάχιστον για τα προσεχή χρόνια.
3. Θα καλύπτεται το θεσμικό πλαίσιο για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα καλυφθούν παράνομα κτίσματα που βρίσκονται σε ρέματα, αρχαιολογικούς χώρους και οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, π.χ. αυτές που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο NATURA.
4. ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ΟΤΙ ΘΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΟΡΟΙ ΔΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΗΣ που σημαίνει ΟΤΙ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΝΟΜΙΚΗ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ , ενώ τα οικόπεδα δεν θα ενταχθούν σε σχέδιο πόλης και δεν θα επιτρέπεται η ανέγερση νέων οικοδομών.
5. Από τα πιο πάνω μπορούμε να συμπεράνουμε ότι θα υπάρξει τακτοποίηση για τα κτίσματα που βρίσκονται εντός των οικιστικών πυκνώσεων με περιοριστικούς όρους θα προσέθετα εγώ. θα είναι δυνατόν π.χ να μπορείς να πάρεις μία άδεια για συντήρηση του υπάρχοντος κτίσματος , αλλά δεν θα μπορείς να προσθέσεις περισσότερα τετραγωνικά από αυτά που θα έχεις δηλώσει.
Εκείνο που θεωρείται το σοβαρότερο είναι ότι τα υπάρχοντα κτίσματα θα τακτοποιηθούν και δεν θα μπορεί να παρεμβαίνει το δασαρχείο και να βάζει πρόστιμα για κτίσματα το οποία έχουν γίνει πριν από το 2011, την δημοσίευση δηλαδή του Νόμου 4014 που αποτελεί και κόκκινη γραμμή. Θα μπορεί επίσης ο πολίτης να μεταβιβάσει με συμβολαιογραφική πράξη κάτι το οποίο σήμερα δεν ισχύει.
Εκκρεμούν πολλά ακόμη που θα μπορέσουμε να τοποθετηθούμε με την δημοσίευση του Νομοσχεδίου. Μέχρι τότε ότι άλλο νεότερο έχουμε με τις επαφές μας με το Υπουργείο, θα σας ενημερώνουμε.