7 Σεπ 2018


Οι κατευθύνσεις για το νομοσχέδιο των οικιστικών πυκνώσεων

akinita_afthereta_dimosio.jpg

EUROKINISSI/ ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
Συντάκτης: 
Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να παρουσιαστεί το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση των «οικιστικών πυκνώσεων», του όρου που αναφέρεται σε οργανωμένους οικισμούς αυθαιρέτων που έχουν διαμορφωθεί από δεκαετίες σε περιοχές οι οποίες χαρακτηρίζονται δασικές με βάση αεροφωτογραφίες του 1945, σε εκτάσεις που έχουν εκχερσωθεί ή κηρυχθεί αναδασωτέες, έπειτα από παλιότερες πυρκαγιές.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με πολεοδομικά «εργαλεία» που ισχύουν για τους παραδοσιακούς οικισμούς.
Από την ανάρτηση των πρώτων δασικών χαρτών, που καλύπτουν το 33% της χώρας, σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται πάνω από 282.000 στρέμματα, ενώ στην Αττική υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 200.000 στρέμματα.
Μόνο στους δήμους Ραφήνας - Πικερμίου και Μαραθώνος - Νέας Μάκρης έχουν γίνει «τσιμέντο» πάνω από 22.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων.
Τη θλιβερή πρωτιά έχει ο καποδιστριακός δήμος Μεγάρων, με οικιστικές πυκνώσεις συνολικής επιφάνειας 17.000 στρεμμάτων.
Να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές, με βάση τον νόμο, δεν έχουν δικαίωμα να καταθέσουν δήλωση νομιμοποίησης.
«Υπήρχε ισχυρότατη παραβίαση της νομιμότητας και του Συντάγματος, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις το άφησαν να εξελίσσεται ακόμα και με κίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο Μάτι και τους άλλους οικισμούς που έχουν διαμορφωθεί σε όλη τη χώρα χωρίς τις στοιχειώδεις υποδομές.
«Δεσμευόμαστε να λύσουμε, με βάση τις συνταγματικές επιταγές, κάτι που δεν δημιουργήσαμε», πρόσθεσε και έκανε λόγο για «κοινωνική συμμαχία», η οποία θα καταγγείλει τις πολιτικές που οδήγησαν σε αυτές τις καταστάσεις.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου, διευκρίνισε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί για τη λύση του κοινωνικού προβλήματος και σημείωσε ότι οι προτάσεις βρίσκονται ακόμη υπό διαμόρφωση.
Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι οι θέσεις του υπουργείου θα βασίζονται σε δύο βασικές αρχές:
◼ Θα εφαρμόζεται η νομοθεσία για την προστασία του δάσους και των δασικών περιοχών. Με αυτό το δεδομένο, θα εξαιρεθούν από τα μέτρα κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί μέσα σε εθνικούς δρυμούς.
◼ Θα καλύπτεται το θεσμικό πλαίσιο για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα καλυφθούν παράνομα κτίσματα που βρίσκονται σε ρέματα, αρχαιολογικούς χώρους και οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, π.χ. αυτές που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο NATURA.
Ο Σωκράτης Φάμελλος αποκάλυψε ότι 27 δήμοι σε όλη τη χώρα, σε σύνολο 325, δεν έχουν υποβάλει τα σχέδια με τις οικιστικές πυκνώσεις, παρά τις συνεχείς παρατάσεις που έχουν δοθεί.
Από αυτούς, οι 14 δεν έχουν καν ενδιαφερθεί! Δεν έχουν επίσης ανταποκριθεί, εδώ και οκτώ χρόνια, στην υποχρέωση που έχουν να καταθέσουν τα όρια των εντός σχεδίου περιοχών.
Αφησε επίσης να εννοηθεί ότι ορισμένες δημοτικές αρχές έχουν υποβάλει δηλώσεις για οικιστικές πυκνώσεις που δεν καλύπτουν τις προϋποθέσεις του νόμου. Υπολογίζεται ότι στο 20% των χαρτών έχουν... ξεχειλώσει τα όρια των περιοχών αυτών.
Η βασική αρχή που προωθεί το υπουργείο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», είναι η θέσπιση κανόνων που ισχύουν για παραδοσιακούς οικισμούς και θα εξειδικεύονται σε κάθε περιοχή.
Είναι σαφές ότι θα θεσμοθετηθούν όροι δόμησης και όχι πολεοδόμησης, που σημαίνει ότι θα βρεθεί νομική φόρμουλα για τη διατήρηση των υπαρχόντων κτισμάτων, ενώ τα οικόπεδα δεν θα ενταχθούν σε σχέδιο πόλης και δεν θα επιτρέπεται η ανέγερση νέων οικοδομών.
Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τη χρηματική υποχρέωση που θα αναλάβουν οι ιδιοκτήτες και για τις υποχρεώσεις των δήμων να καλύψουν με συγκεκριμένα μέτρα το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, ώστε να καλυφθεί η συνταγματική επιταγή για την προστασία του δάσους.