8 Σεπ 2017

ΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ
ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ
Ενώ νέος νόμος για την τακτοποίηση αυθαιρέτων σύντομα ψηφίζεται από την Βουλή, και στην οποία θα κάνουμε ειδική αναφορά, η ανάρτηση των δασικών χαρτών για την Σαλαμίνα αργεί και όπως φαίνεται θα μας βρει καινούργιος χρόνος .
Που οφείλεται όμως η καθυστέρηση;
Αρμόδιος για την ανάρτηση των δασικών χαρτών της Σαλαμίνας είναι η Διεύθυνση Δασών Πειραιά, η οποία στην ευθύνη της δεν έχει μόνο την Σαλαμίνα.
Έτσι λοιπόν στις 13 Φεβρουαρίου 2017 από την Διεύθυνση Δασών Πειραιά, ανακοινώθηκε ότι αναρτήθηκε στον ειδικό διαδικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων της ιστοσελίδας της ΕΚΧΑ Α.Ε., ο δασικός χάρτης περιοχών τοπικών δημοτικών κοινοτήτων των δήμων Αίγινας, Αγκιστρίου, Κυθήρων, Πόρου, Σπετσών, Τροιζηνίας και Ύδρας, Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 του Ν. 3889/2010 (Φ.Ε.Κ. 182Α’), όπως ισχύει.
Η Διεύθυνση Δασών λοιπόν Πειραιά έχει 2 εργασίες, η μία είναι να ασχοληθεί με τις αντιρρήσεις των περιοχών που έχουν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες , ούτως ώστε να προχωρήσει η κύρωση των πιο πάνω περιοχών και η δεύτερη εργασία είναι η ανάρτηση των δασικών χαρτών της Σαλαμίνας που έχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Το προσωπικό το οποίο υπάρχει στην Διεύθυνση Δασών δεν επαρκεί για να μπορέσει να ανταποκριθεί συγχρόνως και στις δύο υποχρεώσεις, παρά την μεγάλη προσπάθεια η οποία γίνεται.
Εάν η Διεύθυνση Δασών δεν επανδρωθεί με προσωπικό, η ανάρτηση των δασικών χαρτών στη Σαλαμίνα θα καθυστερήσει και τούτο διότι πρώτη προτεραιότητα είναι να εξετασθούν οι αντιρρήσεις από τις πιο πάνω περιοχές ούτως ώστε να προχωρήσει και η κύρωση των δασικών χαρτών.
Κατά την άποψή μου ένας δεύτερος και σοβαρός λόγος της καθυστέρησης ανάρτησης των δασικών χαρτών της Σαλαμίνας, είναι ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα των οικιστικών πυκνώσεων το οποίον ως γνωστό, το Ε’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας θεώρησε αντισυνταγματικό το νόμο και έκανε αρνητική εισήγηση προς την Ολομέλεια.
Θεωρώ λοιπόν ότι εάν δεν προχωρήσει η Νομοθετική ρύθμιση από την Κυβέρνηση, όπως ανέφερε και ο κ. Φάμελος στη συνάντησή μας, που θα «θωρακίσει» την οικιστική πύκνωση και δεν ακολουθήσει τελεσίδικη απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η ανάρτηση των δασικών χαρτών της Σαλαμίνας θα είναι σε εκκρεμότητα και τούτο γιατί στη Σαλαμίνα θα υπάρξουν χιλιάδες αντιρρήσεις κάτι που θέλουν να αποφύγουν και αυτό θα γίνει μόνο εάν η οικιστική πύκνωση περάσει από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με θετικό πρόσημο.
Με ηρεμία και υπομονή λοιπόν πρέπει να περιμένουμε τις εξελίξεις. Ότι ακούτε από τις τηλεοράσεις για παράταση ενστάσεων και αντιρρήσεων ασφαλώς δεν αφορά εμάς αλλά μόνο εκείνες τις περιοχές που έχει γίνει η ανάρτηση των δασικών χαρτών.
Σε οποιαδήποτε εξέλιξη για το δασικό πρόβλημα , θα υπάρχει ενημέρωση.