22 Οκτ 2016

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΣΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ME TΗΝ  κα ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΟΛΛΟΙ ΔΗΜΟΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ

Βρισκόμαστε  λιγότερο από τρεις μήνες (6 μήνες ήταν η προθεσμία) όπου οι Δήμοι βάσει του Νόμου 4389 είναι υποχρεωμένοι να διαβιβάσουν στην Κτηματολόγιο Α.Ε και αυτοί με την σειρά τους στις Διευθύνσεις Δασών τα περιγράμματα των οικιστικών πυκνώσεων, για να εξαιρεθούν από τους υπό ανάρτηση δασικούς χάρτες.
Πλέον στο σημείο που έχουμε φτάσει είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω συνεχώς την πορεία της σοβαρής αυτής υπόθεσης για να είναι ενήμερος ο κόσμος με κάθε λεπτομέρεια.
Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στις 2 το μεσημέρι έγινε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με την παρουσία Συλλόγων από την Ανατολική Αττική και την Κόρινθο και με την δική μου παρουσία. Στην σύσκεψη αυτή η κα Λυμπεροπούλου Νομικός Σύμβουλος του Υπουργού στο συγκεκριμένο θέμα , την οποία είχαμε την χαρά να ακούσουμε και να μας μιλήσει αναλυτικά για το θέμα στην αίθουσα Δημήτρη Μπόγρη, απάντησε σε ερωτήσεις των Συλλόγων και έδωσε διευκρινιστικές απαντήσεις για την παρούσα φάση του δασικού προβλήματος που έχει σχέση με τις ενέργειες των Δήμων περί οικιστικής πύκνωσης, αλλά και τις επόμενες κινήσεις. Επισήμανε επίσης ότι οι πολλοί Δήμοι κινούνται με αργούς ρυθμούς στα πλαίσια της γραφειοκρατίας όσον αφορά τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την  οικιστική πύκνωση και εάν δεν «τρέξουν» δεν θα προλάβουν τις προθεσμίες και θα μείνουν εκτός περιοχές. Τόνισε επίσης ότι δεν θα δοθεί καμιά παράταση για το συγκεκριμένο θέμα. Στην σύσκεψη παρόν επίσης ήταν και ο κ. Σταματόπουλος Λευτέρης Δασολόγος – μελετητής .
Μετά το πέρας της σύσκεψης, επισκέφθηκα στο γραφείο του τον κ. Σταματόπουλο ο οποίος έχει αναλάβει το θέμα της οικιστικής πύκνωσης για το Δήμο Σαλαμίνας. Ζήτησα από τον κ. Σταματόπουλο προτού προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια να μας δώσει το σύνολο των χαρτών που θα στείλει στην Κτηματολόγιο Α.Ε, για να μπορέσουμε και μεις με σχολαστικότητα να μελετήσουμε τους χάρτες ούτως ώστε καμιά περιοχή και κανένα  σπίτι που βρίσκεται στα πλαίσια της οικιστικής πύκνωσης να μην μείνει έξω από την ευεργετική αυτή διάταξη.  Για τον σκοπό αυτό είχα ζητήσει με θέμα που έφερα στο Δημοτικό Συμβούλιο την 10/10/2016, να εγκρίνει την σύσταση Διαπαραταξιακής Επιτροπής, αποτελούμενη από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου , αλλά και με την συμμετοχή μηχανικών και της Ομοσπονδίας Ε.Ε.Σ.Σ , όπου θα βοηθούσαμε στο συγκεκριμένο εγχείρημα. Δυστυχώς η Δήμαρχος εισηγήθηκε αρνητικά για την σύσταση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής ,παρασύροντας φυσικά και τα μέλη της πλειοψηφίας,  ίσως γιατί δεν είχε καταλάβει την αναγκαιότητά της. (ΑΔΑ: ΩΨΞΒΩ1Ε-Ξ3Ν)
Η Διαπαραταξιακή Επιτροπή θεωρείται απαραίτητη , για να καθίσουν όλοι μαζί σε ένα τραπέζι να μελετήσουν τους χάρτες και να εντοπίσουν όποιαδήποτε παράλειψη ή λάθος του μελετητή. Είναι εύκολο να καταλάβει ο οιοσδήποτε, ότι ένα μικρό ανθρώπινο λάθος είναι δυνατόν μία περιοχή να βρεθεί εντός των δασικών χαρτών.
Για τον σκοπό αυτό και επειδή τους πρόχειρους αυτούς χάρτες τους οποίους ζήτησα από τον κ. Σταματόπουλο θα τους έχω σύντομα  , θα συσταθεί άτυπα η Διαπαραταξιακή επιτροπή (ζητώντας την βοήθεια μηχανικών αλλά και της Τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου , της Ομοσπονδίας)  η οποία θα μελετήσει τους χάρτες και θα βοηθά το έργο του μελετητή. Με αυτόν τον τρόπο θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για να μη αδικηθεί καμιά ιδιοκτησία και να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τους πολίτες.
Κλείνοντας θέλω να επαναλάβω αυτό που ανέφερα σε μία τελευταία ανάρτηση προ ημερών . «…… χρειάζεται σύνεση και σοβαρότητα από όλους, χρειάζεται να σκύψουμε όλοι μαζί ενωμένοι και να βοηθήσουμε σε αυτή την δύσκολη πρώτη φάση όπου χιλιάδες σπίτια στη Σαλαμίνα έχουν την δυνατότητα να βρεθούν εκτός δασικών χαρτών , σύμφωνα με τον νόμο 4389/2016 και την ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργού περί οικιστικής πύκνωσης.