22 Οκτ 2016




Προς Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
                                                  
                                                                          Σαλαμίνα 27 Ιουλίου 2016


Κυρία Πρόεδρε
Παρακαλώ όπως φέρετε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο το κάτωθι  θέμα

Θέμα:
Σύσταση Διαπαραταξιακής Επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί την εξέλιξη και θα βοηθά το έργο του Δήμου, σύμφωνα με το άρθρο 23 του Ν.3889/2010 όπως αυτός τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το άρθρο 153 του Ν. 4389/2016 για την ανάρτηση των δασικών χαρτών και της εγκυκλίου του Αναπληρωτού Υπουργού Περιβάλλοντος περί οικιστικών πυκνώσεων.

Ανάλυση θέματος:

Σύμφωνα με το άρθρο 153 του Ν. 4389 «περί τροποποίησης και συμπλήρωσης του Ν.3889/2010» στο πλαίσιο της ανάρτησης των δασικών χαρτών, ο Δήμος πρέπει σε διάστημα 6 μηνών από την ερμηνευτική εγκύκλιο του Αναπληρωτού Υπουργού Περιβάλλοντος περί Οικιστικής Πύκνωσης,(η ημερομηνία αρχίζει 20 Ιουλίου) να προχωρήσει σε συγκεκριμένη διαδικασία, προσδιορίζοντας με ιώδη περιγράμματα για τις οικιστικές πυκνώσεις, τα οποία διαβιβάζονται στις οικείες Διευθύνσεις Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προκειμένου να εξαιρεθούν από την ανάρτηση κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 23 του Ν. 3889/2010 όπως ισχύει.
Η συγκεκριμένη διάταξη είναι ένα πρώτο βήμα επίλυσης του δασικού προβλήματος, αφού σε πρώτη φάση δίνει την δυνατότητα να εξαιρεθούν από τους υπό ανάρτηση δασικούς χάρτες περιοχές, που σήμερα έχουν δημιουργηθεί οικισμοί τα χαρακτηριστικά τα οποία προσδιορίζονται στην σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργού.
Επειδή θεωρούμε ότι η ενέργεια αυτή είναι πολύ σοβαρή, που θα σημαδέψει το μέλλον των οικιών που φέρονται ότι κτίστηκαν σε φερόμενες δασικές εκτάσεις και κατ επέκταση θα περιορίσει την ταλαιπωρία των πολιτών ,


ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΙ

                              

Σύσταση Διαπαραταξιακής Επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί την εξέλιξη και θα βοηθά το έργο του Δήμου σύμφωνα με το άρθρο 153 του Ν. 4389 και της ερμηνευτικής Εγκυκλίου του Αναπληρωτού Υπουργού Περιβάλλοντος .
Η Διαπαραταξιακή Επιτροπή θα απαρτίζεται από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς επίσης από εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ε.Ε.Σ.Σ, και  του Πανσαλαμινίου Συλλόγου για την επίλυση του δασικού προβλήματος.


Μάνος Δερτούζος
Δημοτικός Σύμβουλος

Δυστυχώς η πιο πάνω πρόταση για την σύσταση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής δεν έγινε δεκτή για λόγους που δεν μπορώ να καταλάβω.Το μόνο που μπορώ να καταλάβω είναι ότι η  Δήμαρχος δεν κατάλαβε την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης Επιτροπής. Παρ όλο αυτά η Επιτροπή θα λειτουργήσει άτυπα για να μπορέσει να βοηθήσει με κάθε τρόπο στην δύσκολη αυτή πρώτη φάση όπου το φασικό πρόβλημα