23 Δεκ 2012

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΔΑΣΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ


Το δασικό πρόβλημα παραμένει σε εκκρεμότητα . Η ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι μονόδρομος μετά από τον Ν.3889/10.
Για να μη ξεχνιόμαστε είναι ο περιβόητος Νόμος της κας Μπρμπίλης. Από τότε μέχρι σήμερα η ανάρτηση των δασικών χαρτών για την Σαλαμίνα  δεν έχει γίνει. Η διεύθυνση Δασών στο ερώτημά μας γιατί καθυστερούν οι δασικοί χάρτες, η απάντηση είναι ότι «Οι δασικοί χάρτες  χρειάζονται ακόμη αρκετή δουλειά και δυστυχώς δεν έχουμε προσωπικό για να ανταποκριθούμε στο συγκεκριμένο πρόβλημα.»
Ενώ λοιπόν σε άλλες περιοχές έχει γίνει η ανάρτηση των δασικών χαρτών όπως στην Πεντέλη Νέα Πεντέλη , Μαραθώνα , Δροσιά κλπ  στη Σαλαμίνα ακόμη θα περιμένουμε.

Μέχρι τότε φυσικά θα εξακολουθούν να έρχονται  τα πρόστιμα από το Δασαρχείο πρόστιμα τα οποί α  καθιερώθηκαν   από το 1993 και μετά. Τώρα πως είναι δυνατόν  να έρχονται τα πρόστιμα  σε αυτούς που υποτίθεται έκτισαν σε δασικές εκτάσεις, χωρίς να ακόμη μέχρι σήμερα να ξέρουμε επίσημα ποιες είναι οι δασικές εκτάσεις και αυτό θα το ξέρουμε μόνο με την κύρωση των δασικών χαρτών , αυτό θα μπορούσε να συμβεί  μόνο στην  Ελλάδα.  Στην  Ελλάδα της υπερβολής  που έδωσε το δικαίωμα στα δασαρχεία  να κάνουν φωτοερμηνείες αεροφωτογραφιών του 1945  και να στέλνουν στο απόσπασμα χιλιάδες πολίτες, που  έκανε τα δασαρχεία κορυφαίους παράγοντες με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα που όλοι γνωρίζουμε.
Περιμένουμε λοιπόν τους δασικούς χάρτες και η πολλή δουλειά αρχίζει αμέσως μετά. Οι πολίτες θα κάνουν τις ενστάσεις τους αλλά συγχρόνως ο Δήμος Σαλαμίνας θα είναι παρών να στηρίξει αυτούς τους ανθρώπους που δεν καταπάτησαν καμία δημόσια έκταση, αλλά νόμιμα αγόρασαν ένα αγροτεμάχιο. Το δικαίωμα παρέμβασης του Δήμου το δίνει ο ίδιος ο νόμος 3889/10 .
Πέρα από τους δασικούς χάρτες  θα έχουμε μία άλλη εξέλιξη απ’ ότι τουλάχιστον λένε παράγοντες του ΥΠΕΚΑ.  Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου με τον οποίο είχα μία συζήτηση ανέφερε ότι εννεαμελής επιτροπή εργάζεται τους τελευταίους 8 μήνες  για να φέρει νομοσχέδιο για να διορθώσει  παραλείψεις της δασικής νομοθεσίας. Μακάρι έστω και αργά το Υπουργείο να είδε αυτές τις παραλείψεις  που επί χρόνια  επισημαίνουμε. Το θέμα το θεωρούμε σοβαρό και το παρακολουθούμε.
Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Καλαφάτη να θέσουμε τα προβλήματα για το δασικό πρόβλημα, τόσο για την συνεχιζόμενη  άδικη έκδοση των προστίμων , όσο ακόμη για την καθυστέρηση των δασικών χαρτών αλλά και για το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται στο Υπουργείο.
Για όλες αυτές τις εξελίξεις θα σας έχουμε ενήμερους.

Μάνος Δερτούζος
Πρόεδρος Πανσαλαμινίου Συλλόγου
για την επίλυση του δασικού προβλήματος