5 Δεκ 2009

Μεγάλη επιτυχία είχε η συγκέντρωση – διαμαρτυρία του Πανσαλαμίνιου συλλόγου, “ΕΝΟΤΗΤΑ και ΔΡΑΣΗ” κατά του Νομοσχεδίου που προωθεί για ψήφιση η Υπουργό

Μεγάλη επιτυχία είχε η συγκέντρωση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε ο Πανσαλαμίνιος Σύλλογος "ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ" για την επίλυση του δασικού προβλήματος την Κυριακή 29 Νοεμβρίου στο Flamingo. Για μια ακόμη φορά ασφυκτικά γεμάτες και οι δύο αίθουσες του Αναψυκτηρίου με κόσμο ο οποίος πλέον κουράστηκε να παίρνει προεκλογικές υποσχέσεις για επίλυση του προβλήματος και μετεκλογικά να δέχεται ραπίσματα.
Παρών στην συγκέντρωση οι Υποψήφιοι Δήμαρχοι Γιάννης Τσαβαρής, Ρούλα Νάννου και Νίκος Ράπτης, ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ και Νομικός Σύμβουλος του Συλλόγου Στέφανος Χρήστου, ο Νομικός Σύμβουλος κ. Κορρός Παναγιώτης, ο δημοτικός Σύμβουλος κ. Κουτσιλαίος Γιώργος, ο Τοπικός Σύμβουλος Αντώνης Τσαλιαγκός, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νίκος Ευθυμίου ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Τσουραμάνης Δημήτρης, ο Αντινομάρχης Πειραιά Βουδούρης Τάκης.
Παρόντες από τις εφημερίδες ο Μίμης Ροκίδης με την Νέα Σαλαμίνα, ο Ντίνος Κουμπάτης με την Φωνή της Σαλαμίνας, η Καίτη Χιώτη με την "Άποψη" ο Θεόφιλος Αποστόλου με την "Σαλαμινιακή Πρωτοπορία", ο Θανάσης Τσεβάς με την "30 Ημέρες" ο Ηλίας Βασιλείου με το "Νέο ήθος". Παρόν ακόμη ο εκδότης της εφημερίδας "Εν Πειραιεί" Μιχάλης Χάνδακας.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μάνος Δερτούζος στην ομιλία του ήταν ξεκάθαρος προς όλες τις πλευρές δίνοντας μήνυμα σε όλους αυτούς που με ευκολία αναφέρουν ότι αυτοί που έκτισαν σε φερόμενες δασικές εκτάσεις είναι καταπατητές
"Δεν είμαστε καταπατητές, αυτό το παραμύθι που εκφράζεται από μία πλευρά οικολόγων και όχι μόνο πρέπει να σταματήσει. Έχουμε αγοράσει νομότυπα οικόπεδα, πληρώσαμε την εφορία, νομιμοποιήσαμε το κτίσμα που κάναμε επί Τρίτση, συνδεθήκαμε με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας που το κράτος μας έδωσε. Εκτός σχεδίου είμαστε, σε δασικές εκτάσεις δεν είμαστε." Αναφερόμενος στο νόμο 3208 ανέφερε τα θετικά του σημεία αλλά τόνισε "
Ο ν. 3208 του 2003 βοήθησε σε τρία σημεία. Το άρθρο 1 βάσει του οποίου χαρακτηρίζετο πλέον μία έκταση ως δασική εάν είχε περισσότερο από 25% δασοκάλυψη, το άρθρο 21 παρ. 15 που πάγωνε τα άδικα πρόστιμα του δασαρχείου και το άρθρο . Το οποίο τελεσίδικα έλυνε το ιδιοκτησιακό της Σαλαμίνας.
Ο ν. 3208 δεν έλυνε το πρόβλημα απλά βοηθούσε και έβαζε ένα λιθαράκι στην επίλυση του προβλήματος . Από τα τρία πιο πάνω άρθρα τα οποία θεωρούνται θετικά η υπουργός περιβάλλοντος τα δύο τα παίρνει πίσω.
Η θέση αυτή είναι πισωγύρισμα στην επίλυση του δασικού προβλήματος. Οι επιστολές οι οποίες μας εστάλησαν από τους βουλευτές Β' Πειραιά του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπορούσαν να παρευρίσκονται σήμερα και οι οποίες αναφέρουν ότι συναντήθηκαν με την κα Υπουργό και τους διαβεβαίωσε ότι το "ξεπάγωμα" των προστίμων αφορά το παρελθόν παρουσιάζει ασάφεια.
Ζητούμε συνάντηση με την κα Υπουργό όπως κάναμε και στο παρελθόν με την συμμετοχή των Βουλευτών Β΄ Πειραιά, Νομάρχη, Δημάρχων του νησιού Ομοσπονδίας και νομικών μας Συμβούλων για να συζητηθεί όλο το πρίσμα του δασικού προβλήματος και οι τραγικές συνέπειές του μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών"
Αναφερόμενος στους δασικούς χάρτες που ετοιμάζονται προέβλεψε κοινωνική έκρηξη στη Σαλαμίνα και είπε "Οι δασικοί χάρτες οι οποίοι ετοιμάζονται και είναι έτοιμοι στην διεύθυνση δασών και έχουν βασικό κριτήριο τις αεροφωτογραφίες του 1945 μετά την ανάρτησή τους θα έχουν το 70% των ιδιοκτησιών σε δασικές εκτάσεις.
Οι συνέπειες θα είναι τραγικές. Τα πρόστιμα θα "ξεπαγώσουν" στην εφορία και ο κόσμος θα βρεθεί σε αδιέξοδο." Ο Πρόεδρος του Συλλόγου ανέφερε την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου του Συλλόγου για προσφυγή στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια. "Ήρθε η ώρα σε αυτή την δύσκολη στιγμή να αποτανθούμε στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο. Επικαλούμεθα το Ευρωπαϊκό δίκαιο ως τελευταία ελπίδα δικαίωσής μας. Οι νομικοί Σύμβουλοι μας με σταθερά βήματα προχωρούν σε αυτόν τον δρόμο και θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον Δήμαρχο Αμπελακίων Μάριο Τραυλό που συμπαρίσταται και οικονομικά σε αυτήν την προσπάθεια."
Τον λόγο πήραν επίσης οι υποψήφιοι Δήμαρχοι:
Ρούλα Νάννου η οποία ταυτίστηκε με τις απόψεις του Συλλόγου καλώντας την Κυβέρνηση να πάρει πίσω το επίμαχο 6 άρθρο του Νομοσχεδίου,
Νίκος Ράπτης ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα να συνυπογράψουν όλοι κοινές θέσεις για την επίλυση του δασικού προβλήματος και να δεσμευτούν επάνω σε αυτές, ενώ ο
Γιάννης Τσαβαρής κάλεσε την Κυβέρνηση να πάρει πίσω το επίμαχο άρθρο, ζήτησε επίλυση του προβλήματος με οποιοδήποτε τρόπο και αν χρειαστεί ακόμη και με αναθεώρηση του άρθρου 24. Ανέφερε δε ως υποψήφιος Δήμαρχος ότι το δασικό πρόβλημα και η επίλυση του είναι από τις πρώτες προτεραιότητες του Συνδυασμού του και ως αυριανός θα βοηθήσει με κάθε τρόπο.
Τον λόγο πήρε ακόμη ο Νομικός Σύμβουλος του Συλλόγου μας και πολιτευτής κ. Στέφανος Χρήστου ο οποίος ανέφερε ότι τα βήματα για το Ευρωπαϊκό δικαστήριο πρέπει να είναι σταθερά και σίγουρα.
Επίσης τον λόγο πήρε ο Νομικός Σύμβουλος κ. Κορρός Παναγιώτης ο οποίος έκανε αναφορά στο ιστορικό του δασικού προβλήματος στη Σαλαμίνα λέγοντας χαρακτηριστικά "Δεν μπορούν να θεωρούνται δασικές εκτάσεις τα κτήματα που καλλιεργούσαν οι πολίτες της Σαλαμίνας το 1940 και επειδή λόγω πολέμου έπαψαν αυτά τα κτίσματα να τα καλλιεργούν επί μία πενταετία και στην έκταση αυτή παρουσιάστηκε άγρια βλάστηση να φαίνεται από τις αεροφωτογραφίες του 145 ότι είναι δασική.
Τις ομιλίες έκλεισε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νίκος Ευθυμίου ο οποίος αφού έκανε μία γενική ανασκόπηση του δασικού προβλήματος μίλησε για τα οφέλη του N. 3208 και κάλεσε την Υπουργό περιβάλλοντος να μην καταργήσει βασικά άρθρα αυτού του Νόμου με το νομοσχέδιο που προωθεί για ψήφιση στη Βουλή.