11 Απρ 2023

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ 4685/20

Προς

Υφυπουργό Περιβάλλοντος   και Ενέργειας

κ. Γεώργιο  Αμυρά   

Κοιν:  Γεν Γραμματέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Κ. Αραβώση Κωνσταντίνο                             ΕΠΕΙΓΟΝ

 

Κύριε Υπουργέ

Στις 31 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για την υπαγωγή στον Νόμο 4685/20  άρθρο 55 περί «τακτοποίησης» αυθαιρέτων εντός δασικών εκτάσεων.

Όπως σας είχα ενημερώσει και στην συνάντηση την οποία είχαμε στο γραφείο σας την 14 Νοεμβρίου 2022 με την παρουσία του Βουλευτή Β Πειραιά  του κ. Δημήτρη Μαρκόπουλου, η ανταπόκριση των πολιτών στις αντιρρήσεις  ήταν  σε ποσοστό λιγότερο  του 20% με στοιχεία Δασαρχείου, η δε  ανταπόκριση  στην υπαγωγή στον νόμο  4685/20  θα είναι πολύ μικρότερη.

Οι προβλέψεις μου επιβεβαιώθηκαν. Οι πολίτες δεν ανταποκρίθηκαν στην διαδικασία  υπαγωγής του Νόμου  και αυτό οφείλεται στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες,  που γίνονται ακόμη δυσκολότερες  την περίοδο του Χειμώνα.

Θέλω να τονίσω επίσης αυτοί οι οποίοι έχουν κάνει αντίρρηση στον δασικό χάρτη, στην μεγάλη πλειοψηφία τους δεν δέχονται να κάνουν «τακτοποίηση» ελπίζοντας ότι οι επιτροπές θα τους δικαιώσουν.

Το παράβολο των 250 ευρώ που είναι απαραίτητη προϋπόθεση υπαγωγής στον Νόμο  μαζί με την αμοιβή του Μηχανικού, είναι απαγορευτικό για πολλές οικογένειες.

Στην προθεσμία υπαγωγής στον νόμο η οποία λήγει 31 Μαρτίου θα πρέπει να δοθεί παράταση τουλάχιστον μέχρι 31 Αυγούστου, ενώ συγχρόνως πρέπει να σκεφτείτε  με τροπολογία στον νόμο, απλούστευση της υπαγωγής με κατάργηση του παραβόλου των 250 ευρώ  σε όλες τις ιδιοκτησίες οι οποίες βρίσκονται εντός οικιστικών πυκνώσεων.

Σε διαφορετική περίπτωση διακρίνω ,  μετά το μικρό ποσοστό των αντιρρήσεων θα έχουμε ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής των πολιτών  υπαγωγής στον νόμο και αυτό συνεπάγεται αποτυχία του όλου εγχειρήματος.

Με τιμή

Μάνος Δερτούζος

Πρόεδρος

Πανσαλαμινίου Συλλόγου «Ενότητα και Δράση» για την επίλυση του δασικού προβλήματος

 

Σαλαμίνα 14/3/2023