3 Σεπ 2021

 ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΚΛΑΙΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΧΑΜΕΝΕΣ ΖΩΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΘΩΡΑΚΙΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΠΥΚΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΙΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Κ. ΣΚΡΕΚΑ
ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΣΤΕΙΛΑ ΜΕ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΤΙΣ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΩ ΣΗΜΕΡΑ
Kύριε Υπουργέ
Ο Ουρανός της Σαλαμίνας για μια ακόμη φορά έχει μαυρίσει. Οι στάχτες από τα Βίλια και το όρος Πατέρας πέφτουν σαν χιονοστιβάδες. Η καρδιά μας είναι μαύρη σαν τον ουρανό, όπως και η δική σας , όπως και όλη της Ελλάδας.
Με επιστολή μου από 10 Μαίου 2021 την οποία σας επισυνάπτω, σας ανέφερα 7 προτάσεις ουσιαστικές που θα μπορούσαν να υπάρξει εφαρμογή και να αποφύγουμε καταστροφές σαν και αυτές που τώρα βιώνουμε.
Είμαι υποχρεωμένος μετά τα γεγονότα να επαναλάβω μία από τις προτάσεις μου, η οποία μπορεί να έχει εφαρμογή τώρα και να θωρακίσουμε όσο μπορούμε καλύτερα τις οικιστικές περιοχές , οι οποίες βρίσκονται εντός οικιστικών πυκνώσεων.
Πριν από 5 χρόνια θρηνήσαμε στο Μάτι 100 συνανθρώπους μας γιατί δυστυχώς δεν είχαν γίνει έργα υποδομής, να ανοίξουν δρόμοι.
Δυστυχώς οι περιοχές οι οποίες βρίσκονται εντός «φερομένων» δασικών εκτάσεων και αποτελούν ήδη οικιστικές πυκνώσεις, έχουν αφεθεί δυστυχώς στην τύχη τους.
Είναι γνωστό ότι ο κυρίαρχος αυτών των περιοχών κατά τόπους Δασάρχης, απαγόρευε κάθε παρέμβαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης . Αυτό εξακολουθεί και συμβαίνει και σήμερα. Σαν το Μάτι έχουμε περιοχές στη Σαλαμίνα αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος που δυστυχώς εάν συμβεί κάτι θα κλαίμε όλοι μαζί για την καταστροφή, χωρίς όμως προληπτικά να έχουμε κάνει κάτι ουσιαστικό.
Κύριε Υπουργέ
Ήρθε η ώρα μετά και τις τελευταίες καταστροφές να δείτε ρεαλιστικά την κατάσταση. Δεν μπορούν οι περιοχές αυτές που βρίσκονται εντός οικιστικών πυκνώσεων να περιμένουν να αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες μετά την παράταση που έχει δοθεί και πιθανόν να δοθεί και άλλη παράταση, να γίνουν οι αντιρρήσεις , να περάσουν από επιτροπές αντιρρήσεων, να αποφασίσουν οι επιτροπές, να γίνουν εκ νέου ενστάσεις και κατόπιν να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες. Για να συμβούν όλα αυτά και να αποκτήσει η χώρα μας το δασολόγιο προσωπικά δεν προβλέπω νωρίτερα της πενταετίας.
Πολύ σωστά με την ΚΥΑ (ΦΕΚ 3253 22/7/2021 ανοίξατε την ηλεκτρονική πλατφόρμα για υπαγωγή στο νόμο 4685/20. Με αυτόν τον τρόπο ανακουφίζονται εκείνοι οι οποίοι έχουν τεράστια πρόστιμα.
Αυτό όμως δεν φτάνει κε Υπουργέ σε αυτή την φάση που βρισκόμαστε σε θέση μάχης με τις πυρκαγιές και δυστυχώς η κλιματική αλλαγή θα μας δημιουργήσει και άλλα προβλήματα.
Οι οικιστικές περιοχές που αποτελούν οικιστικές πυκνώσεις δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες για να θωρακιστούν από καταστροφές σε ενδεχόμενη πυρκαγιά.
Επαναφέρω μία από τις προτάσεις μου τις οποίες σας έστειλα 10 Μαίου 2021 προτού ξεσπάσει η θύελλα με τις φωτιές.
Τώρα όσο ποτέ άλλοτε είναι ανάγκη να γίνει εφαρμογή του άρθρου 24 του Συντάγματος το οποίο αναφέρει στην παράγραφο 1 «……. Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων , εκτός αν προέχει για την Εθνική οικονομία για την εθνική οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση , που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον.
Ποιο μεγαλύτερο δημόσιο συμφέρον μπορεί να υπάρξει από άμεση παρέμβαση στις καταστροφές που βιώνουμε από το να σώσουμε ζωές και περιουσίες;
Υπενθυμίζω την απόφαση του 1984 του ΣτΕ όπου για λόγους Δημοσίου συμφέροντος ενέκρινε το σχέδιο πόλεως του Περάματος, η οποία ήταν έκταση Δημόσια δασική και καταπατημένη. Στην περίπτωσή μας δεν υπάρχει μία καταπάτηση. Όλα είναι νομίμως αγορασθέντα αγροτεμάχια.
Κύριε Υπουργέ
Αν θέλουμε να θωρακίσουμε τις οικιστικές πυκνώσεις από ενδεχόμενες πυρκαγιές πρέπει για αυτές και μόνο τις περιοχές να γίνει εφαρμογή του άρθρου 24 παρ. 1 του Συντάγματος και να αλλάξει η χρήση της δασικής έκτασης και με ένα ιδιόμορφο πλαίσιο να ενταχθούν στο ευρύτερο σχέδιο της περιοχής. Μόνο έτσι και με γρήγορες διαδικασίες σε έργα, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατίες, άνοιγμα δρόμων, αντιπυρικές ζώνες, μπορούν αυτές οι περιοχές να σωθούν από ενδεχόμενες πυρκαγιές.
Δεν είναι δυνατόν να περιμένουν αυτές οι περιοχές την κύρωση των δασικών χαρτών που μπορεί να φθάσουν και σε ορίζοντα χρόνου πενταετίας, σε ένα αβέβαιο μέλλον. Η καταστροφή μπορεί να έρθει άμεσα.
Εάν ως κράτος δεν δούμε ρεαλιστικά την διαμορφωμένη κατάσταση και δεν παρέμβουμε άμεσα, το μόνο που θα κάνουμε κάθε φορά να κλαίμε όλοι μαζί για τις ανθρώπινες απώλειες και τις καμένες περιουσίες .
Σαλαμίνα 17/8/2021
Με εκτίμηση


ΜΑΝΟΣ ΔΕΡΤΟΥΖΟΣ
Μάνος Δερτούζος