28 Απρ 2021

 

Η  «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΚΑΙ Η ΣΑΛΑΜΙΝΑ .

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ  ΝΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣΟΥΜΕ!!!

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών σε όλη την Ελλάδα  προξένησε αντιδράσεις  σε όλες τις τοπικές κοινωνίες. Στην Κρήτη έγινε πραγματικός ξεσηκωμός θα την χαρακτήριζα  «Επανάσταση  των Αγροτών.»

Οι αγρότες βγήκαν στους δρόμους  και με έντονες διαμαρτυρίες σε όλους τους φορείς έβγαλαν κραυγή απελπισίας , αφού εκτάσεις που καλλιεργούσαν επί χρόνια ή χρησιμοποιούσαν για βοσκή , ξαφνικά η ανάρτηση των δασικών χαρτών τους έδειχνε ότι οι εκτάσεις ήταν δασικές. Τοπικοί φορείς, οργανώσεις και Βουλευτές της Κρήτης έγιναν ένα και υπήρξε έντονη διαμαρτυρία.

Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Οι φωνές τους έπιασαν τόπο και ακουστήκαν στου Μαξίμου, όπου ο Πρωθυπουργός στις 5 Απριλίου συγκάλεσε σύσκεψη  με τους αρμοδίους Υπουργούς και την ίδια στιγμή ανακοίνωσε  παράταση των αντιρρήσεων για 6 μήνες. Συγχρόνως ανακοινώθηκε ότι η Κυβέρνηση θα προβεί στις απαραίτητες παρεμβάσεις για να αποκατασταθούν οι αδικίες. Από τη στιγμή αυτή ανοίγει ένας νέος δρόμος για διάλογο και αποκατάσταση των αδικών που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Ήδη 17 Απριλίου που γράφεται αυτό το άρθρο και παραδίδεται στην εφημερίδα για δημοσίευση, έχουν ανακοινωθεί οι πρώτες εξαγγελίες Οι  εκτάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για βοσκή και καλύπτονται διαχρονικά μόνο από φρυγανική βλάστηση και ασπάλαθο δεν χαρακτηρίζονται πλέον δασικές αλλά χορτολιβαδικές.

Αυτό είναι μία πρώτη επιτυχία των αγώνων της Κρήτης  που επηρεάζει τα νησιά του Αγαίου, Δωδεκάνησα , Μάνη και πολλές άλλες γεωργικές κατά βάση περιοχές.

«Στην επανάσταση των αγροτών» στην Κρήτη, τι κάνουμε εμείς στη Σαλαμίνα για να αναδείξουμε το πρόβλημα μας;

Στις 5 Απριλίου έγινε στο Μαξίμου η σύσκεψη όπου πάρθηκαν οι αποφάσεις για  και την επόμενη μέρα 6 Απριλίου έστειλα έγγραφο στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου όπου  ζητούσα έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου για να εκτιμηθούν οι νέες εξελίξεις  οι οποίες είναι σοβαρές.

Ποιος ήταν ο λόγος που ζήτησα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στις 6 Απριλίου  για τους δασικούς χάρτες όταν το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει στις 29  Μαρτίου να στείλει ομόφωνη απόφαση διαμαρτυρίας ;

Από τις 5 Απριλίου αποφασίστηκε λόγω των αντιδράσεων  οι  δασικοί χάρτες  να αλλάξουν , να γίνουν νομοθετικές παρεμβάσεις που θα αποκαθιστούν οι αδικίες όπως ανέφερα πιο πάνω. Ήδη οι πρώτες παρεμβάσεις έγιναν.  Σε αυτές τις αλλαγές,  η Σαλαμίνα δεν μπορούσε  να μένει αμέτοχη ,  δεν μπορούσε να μείνει άφωνη, πρέπει να έχει έντονη την παρουσία της, να υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Αυτή την σημαντική στιγμή που οι δασικοί χάρτες αλλάζουν, εμείς στη Σαλαμίνα δεν μπορούμε  να μείνουμε απλοί θεατές. Η φωνή πρέπει να είναι βροντώδης  με συγκεκριμένες προτάσεις για να μπορέσουμε  να επηρεάσουμε τις εξελίξεις.

Δεν φτάνει μόνο  η «Επανάσταση των αγροτών στη Κρήτη»  Ούτε ακόμα το γενικόλογο ομόφωνο ψήφισμα διαμαρτυρίας του Δ.Σ. που αποφασίσαμε στις 29 Μαρτίου σε θέμα που ετέθη εκτός ημερησίας διάταξης   και εστάλη στις 14 Απριλίου (με 15 μέρες καθυστέρηση!!!!)

Η Κρήτη, τα Νησιά μας, πολλές άλλες περιοχές, έχουν το πρόβλημα ότι η αγροτική  έκταση που καλλιεργούσαν , βρέθηκε στον δασικό χάρτη  ως δασική. Εμείς στη Σαλαμίνα οι πολίτες αγόρασαν αγροτεμάχια έκτισαν και οι δασικοί χάρτες έδειξαν ότι οι εκτάσεις είναι δάσος. Ποιο είναι δάσος ; Ολόκληροι οικισμοί; Και ποια διαφορά από την Κρήτη; Καμία απολύτως.

Δεν καταλαβαίνω γιατί στην Κρήτη βρίσκεται λύση και δεν μπορεί να βρεθεί για τη  Σαλαμίνα. Τεράστιο το πρόβλημα στο νησί μας. Σε ένα νησί που σε λίγα χρόνια θα υπάρχει η ζεύξη και θα πρέπει να γίνει ένας σωστός πολεοδομικός σχεδιασμός. Δεν είναι δυνατόν δεκάδες οικισμοί και χιλιάδες ιδιοκτησίες να είναι εκτός αυτού του σχεδιασμού.

Χρειάζεται  λοιπόν να κάνουμε και εμείς την δική μας «Επανάσταση», και με επιχειρήματα  και με τεκμηριωμένες προτάσεις να πείσουμε.  Χρειάζεται ξεσηκωμός από όλους. Αυτός είναι ο λόγος που ζήτησα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο και θεωρώ ότι μέχρι να εκδοθεί η εφημερίδα θα έχει γίνει και η Σαλαμίνα θα εκφραστεί δυναμικά την θέση της.

Μάνος Δερτούζος

Δημοτικός Σύμβουλος