6 Απρ 2019


BOMBA ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΠΥΚΝΩΣΕΙΣ
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΗΡΕΜΙΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 24

Το Ανώτατο Δικαστήριο  έκρινε  αντισυνταγματική τη διάταξη νόμου με την οποία εξαιρούνται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών οι περιοχές όπου έχουν αναπτυχθεί «οικιστικές πυκνώσεις»   Αυτό σημαίνει ότι  με το σκεπτικό αυτό του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι τινάζεται στον αέρα όλο το οικοδόμημα των οικιστικών πυκνώσεων και δεν εξαιρούνται πλέον οι περιοχές αυτές από τους δασικούς Χάρτες.
Θα πρέπει κατ αρχάς να επικρατήσει ηρεμία μέχρι να ξεκαθαριστεί το τοπίο από πλευράς Κυβέρνησης και πρέπει να περιμένουμε τις αντιδράσεις του Υπουργείου. Αναφέρω ηρεμία διότι και με τον νόμο 4011/2011 περί τακτοποίησης αυθαιρέτων  , παρ όλο που ο νόμος είχε ψηφιστεί, τότε με απόφαση πάλι τότε του ΣτΕ, ο συγκεκριμένος τόπος  θεωρήθηκε αντισυνταγματικός. Τότε ο Νόμος 4014 με τον οποίο μάλιστα πολλοί είχαν τα τακτοποιήσει τα σπίτια τους ακυρώθηκε και η τότε  Κυβέρνησε έφερε ένα άλλο νόμο, όπου έκανε διορθωτικές αλλαγές ‘όπου εγκρίθηκαν από το ΣτΕ και ακόμη σήμερα έχει ισχύ.
Άρα πρέπει να περιμένουμε τις αντιδράσεις του Υπουργείου σήμερα. Ο κ. Φάμελος έχει υποχρέωση επαναλαμβάνω σήμερα να κάνει δήλωση , διότι υπάρχει τεράστια αναστάτωση στον κόσμο.
Το Νομοσχέδιο ήταν έτοιμο και πήγαινε από Δευτέρα για ψήφιση. Πρέπει λοιπόν να γίνουν οι διορθωτικές αλλαγές για να μπορέσει να προχωρήσει το Νομοσχέδιο.
Πέρα όμως από αυτό, υπάρχουν μεγάλες ευθύνες  στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, διότι εγνώριζαν εδώ και ένα χρόνο , από την απόφαση του Ε τμήματος του Συμβούλιου Επικρατείας, το οποίο είχε  αρνητική εισήγηση προς την Ολομέλεια του ΣτΕ , και  η οποία θα  έπαιρναν την τελική απόφαση. Το ΣτΕ μάλιστα είχε ειδοποιήσει και είχε αναφέρει με λεπτομέρεια τι θα έπρεπε να διορθωθεί στο Νομοσχέδιο.
Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος επί δύο χρόνια προχωρούσε στην διατύπωση ενός τόσο κρίσιμου Νομοσχεδίου το οποίο μάλιστα θα ερχόταν για ψήφιση στη Βουλή εντός των προσεχών ημερών, χωρίς να έχει επαφή με Συνταγματολόγους και ειδικότερα με το ΣτΕ.
Συγχρόνως όπως έχουμε διατυπώσει πριν από πολλά χρόνια και συνεχίζουμε να φωνάζουμε. Γιατί δεν ψηφήσατε και γιατί δεν συμφωνήσατε στην αναθεώρηση του άρθρου 24, ούτως ώστε να είχαμε τελειώσει μια για πάντα με αυτό το θέμα;
Όπως και να έχει επειδή θεωρώ και πιστεύω ότι και σήμερα θα έχουμε δηλώσεις για το θέμα , πρέπει να περιμένουμε. Θα πρέπει να αναφέρουμε διότι έχουμε επαφές τόσο με την Κόρινθο όσο και με την Ανατολική Αττική, ότι υπάρχει αναβρασμός όπως και σε όλη την Ελλάδα , αφού 800.000 σπίτια είναι στον αέρα.