8 Απρ 2017



ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΟΥ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ
Η ΟΜΗΡΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ
Είχα την ευκαιρία να βρεθώ χθες το πρωί Πέμπτη 6 Απριλίου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος μαζί με φορείς από την Κόρινθο και τη Λευρεωτική και με την παρουσία των Βουλευτών Κορίνθου του Σύριζα κας Θελερίτης Μαρίας και κ. Τσόγκα Γεωργίου με κύριο αντικείμενο συζήτησης «Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΩΝ»
Στο γραφείο του κ. Υπουργού μας δέχτηκε ο Διευθυντής του γραφείου του κ. Μπάκος Γεώργιος με την Νομική του Σύμβουλο επί δασικών θεμάτων.
Εξηγήσαμε στον κ. Διευθυντή τόσο οι παραβρισκόμενοι βουλευτές, όσο και οι πρόεδροι των Συλλόγων την αναγκαιότητα αναστολής των προστίμων και κατεδαφίσεων, όπου σε πολλές περιπτώσεις έχουν φθάσει το 1.5 εκατομμύριο ευρώ!!
Τονίσαμε ότι σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες , είναι αδιανόητο να συνεχίζονται να έρχονται πρόστιμα στους πολίτες όπου αναγκάζονται να κάνουν προσφυγές και να πληρώνουν συνεχώς χρήματα σε δικαστικά έξοδα. Θα πρέπει μετά το νόμο 3889/2016 και την οικιστική πύκνωση, όπου η πολιτεία αναγνωρίζει πλέον την διαμορφωθείσα οικιστική κατάσταση και εξαιρεί των αντιρρήσεων και προσφυγών όλους εκείνους που βρίσκονται εντός οικισμών, θα πρέπει να σταματήσουν να στέλνουν τα πρόστιμα και φυσικά να σταματήσουν οι κατεδαφίσεις. Για τον σκοπό αυτό δόθηκαν έτοιμες τροπολογίες για αναστολή των προστίμων και κατεδαφίσεων.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι η Πολιτεία αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την ανάρτηση των δασικών χαρτών σε διάφορες περιοχές, όπου γεωργικές εκτάσεις φαίνονται στους δασικούς χάρτες ως δασικές, κατέθεσε την Τετάρτη 5 Απριλίου Νομοσχέδιο για την λύση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν. Συγκεκριμένα δίδει το δικαίωμα σε παραγωγούς να εξαγοράσουν εκτάσεις που εκχερσώθηκαν για γεωργική χρήση πριν από το 1975. Η φιλοσοφία του Νομοσχεδίου κινείται σε θετική κατεύθυνση αφού θεωρεί αδιανόητο τεράστιες εκτάσεις καλλιεργήσιμες να θεωρούνται δασικές. Με την έννοια των δασικών χαρτών θα έπρεπε να καταστραφούν τεράστιες γεωργικές καταστάσεις και να φυτευτούν πεύκα.
Με την ίδια έννοια και το ίδιο σκεπτικό θα πρέπει η πολιτεία να δώσει τελεσίδικη λύση στους σημερινούς οικισμούς, όπου οι φωτοερμηνείες των δασικών χαρτών του 1945 δείχνουν ότι είναι «δασικές εκτάσεις» Με την έννοια και εδώ των δασικών χαρτών θα πρέπει να γκρεμιστούν ολόκληροι οικισμοί και να φυτευτούν πεύκα.
Η Πολιτεία λοιπόν πρέπει πέρα των οικιστικών πυκνώσεων, που θεωρείται μεγάλο βήμα και ανοίγει τον δρόμο επίλυσης του προβλήματος, να δώσει τελεσίδικη λύση με νομοθετική ρύθμιση, όπως σωστά πράττει και με τις Γεωργικές εκτάσεις.
Θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω τους Βουλευτές Κορίνθου του Σύριζα κα Θελερίτη Μαρία και κ. Τσόγκα Γεώργιο οι οποίοι με θέρμη υποστήριξαν τις θέσεις μας.
Μάνος Δερτούζος