8 Απρ 2016

Επίσπευση διαδικασιών κατάρτισης, θεώρησης και κύρωσης των δασικών χαρτών και λοιπές διατάξεις

To Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέτει σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου «Επίσπευση διαδικασιών κατάρτισης, θεώρησης και κύρωσης των δασικών χαρτών και λοιπές διατάξεις»
Ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Γιάννης Τσιρώνης καλεί όλους τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς να συμμετέχουν από σήμερα στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους, μέχρι και την 4η Μαΐου 2016 και ώρα 10.00, ώστε να συμβάλλουν στη βελτίωση του εν λόγω νόμου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός  Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Ιωάννης Τσιρώνης
ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΣΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ

Για όλους εμάς που δεν καταπατήσαμε, αλλά αγοράσαμε νομότυπα ένα αγροτεμάχιο, για όλους εμάς που είμαστε όμηροι περισσότερο από 30 χρόνια και μερικοί με κακία μας λένε καταπατητές,(γιατί άραγε τόση κακία;) ίσως μία διαφορετική μέρα ξημερώνει. Με αισιοδοξία διαβάζουμε ήδη το Νομοσχέδιο που έδωσε στην Δημοσιότητα ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνης. και το οποίο προσπαθεί να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει την κοινωνία για πολλά χρόνια. Για πρώτη φορά η Πολιτεία αναγνωρίζει ευθύνη της Διοίκησης στην διαμορφωμένη σημερινή κατάσταση , σημείο το οποίο θα είναι καθοριστικό στην λύση του προβλήματος.
H ανάρτηση των δασικών χαρτών αποτελεί την αρχή του τέλους μιας δύσκολης προσπάθειες η οποία θα συνεχισθεί μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών αφού πρωτίστως γίνουν οι αντιρρήσεις από τους πολίτες.
Τα άρθρα 23 και 24 του Νομοσχεδίου είναι τα άρθρα εκείνα που καθορίζουν τις διαδικασίες αποχαρακτηρισμού μιας περιοχής. Αυτή την στιγμή φορείς από όλη την Ανατολική Αττική μαζί με συλλόγους από την Κόρινθο και φυσικά ο Σύλλογός μας μελετάμε το Νομοσχέδιο για περισσότερο ακόμη βελτίωση όπου χρειάζεται.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Νομοσχέδιο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση για να κάνουν τις παρατηρήσεις τους φορείς και πολίτες.
Δυστυχώς υπάρχουν και ελάχιστοι (ευτυχώς είναι ελάχιστοι) οι οποίοι θέλουν να μας έχουν μονίμως ομήρους.
Για τους λίγους που με βρίζουν χυδαία στο διαδύκτιο ανώνυμα φυσικά, ότι όλο αυτόν τον κόσμο που στηρίζω είναι καταπατητές με πρώτον εμένα, θέλω να τους πω ότι το πρόβλημα θα βρει τη λύση του και αυτοί ακόμη δεν θα έχουν καταλάβει τι έχει συμβεί ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.
Για μία ακόμη φορά λοιπόν τους λέω. Όταν αγοράζαμε τη δεκαετία 1970 τα οικόπεδα, αγροτεμάχια αγοράζαμε με νόμιμα συμβόλαιο και σε κανένα δεν αναφέρει το συμβόλαιό του ότι είναι δασική έκταση. Οι περισσότεροι από αυτούς νομιμοποίησαν το σπίτι που έχτισαν το 1983 επί Τρίτση, πολλοί δε από αυτούς έκτισαν με άδεια της πολεοδομίας λυόμενο. Αρκετοί από αυτούς επίσης έχουν επίσημο έγγραφο από το Δασαρχείο ότι στην έκταση που έκτισαν δεν είναι δασική. (Τα έγγραφα στην διάθεση των δίσπιστων) Σε αυτές τις εκτάσεις η πολιτεία την δεκαετία του 1970 έδωσε ρεύμα και εν συνεχεία νερό και τηλέφωνο. Η ίδια η πολιτεία επίσης έκανε δρόμους και έφερε συγκοινωνία σε αυτές τις περιοχές, πιστοποιώντας με αυτές τις ενέργειες ότι οι εκτάσεις δεν είναι δασικές.
Εκφράζω την βαθιά μου λύπη γιατί το πρόβλημα αυτό κρατά ομήρους περίπου 5000 οικογένειες στη Σαλαμίνα που έχουν κτίσει (εκτός τους ιδιοκτήτες οικοπέδων) και μερικοί , ευτυχώς λίγοι , όχι μόνο βοηθούν στην λύση του προβλήματος, αλλά βρίζουν εμάς που βοηθάμε αλλά και όλους όσους έχουν το πρόβλημα. Την συμπεριφορά τους την αφήνω στην κρίση σας.