29 Μαρ 2016

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 
ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ.
ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ  Ή  ΠΕΜΠΤΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
Tην προσεχή Πέμπτη 31/3 (πιθανόν όμως και αύριο Τετάρτη) θέτει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος το σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση των δασικών χαρτών. Ύστερα από πολλές αναβολές η ρύθμιση μπαίνει στην τελική ευθεία την ώρα που η κυβέρνηση αναζητά επειγόντως 70 εκ. ευρώ, για να καλύψει το κόστος του έργου και ετοιμάζεται να θεσπίσει νέο τέλος στις συναλλαγές ακινήτων και να βάλλει «χέρι» ακόμη και στα τέλη κτηματογράφησης, που η ΕΚΧΑ προορίζει ως «μαξιλάρι» για να καλύψει το κόστος χρηματοδότησης του κτηματολογίου για το υπόλοιπο της χώρας. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να ενταχθεί στην παρούσα ρύθμιση και η πρόβλεψη για αναστολή κατεδαφίσεων σε δασικές περιοχές πριν την κύρωση των δασικών χαρτών.
Το ΥΠΕΝ επιβεβαίωσε χθες την εμπλοκή στους δασικούς χάρτες των δασικών υπηρεσιών που είχαν βγει εκτός παιχνιδιού το προηγούμενο διάστημα λόγω της μεγάλης υποστελέχωσής τους, με την ανάθεση του έργου στην ΕΚΧΑ, ο ρόλος της οποίας αποδυναμώνεται. "Το υπουργείο Περιβάλλοντος θεωρεί ότι υφίσταται άμεσα η αναγκαιότητα για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου προς την κατεύθυνση της απαραίτητης και απαρέγκλιτης συμμετοχής της δασικής υπηρεσίας τόσο στη διαδικασία της κατάρτισης όσο και στην πιστοποίηση του περιεχομένου του δασικού χάρτη" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο. Το νομοσχέδιο προβλέπει μια σειρά από ρυθμίσεις με τις οποίες επιδιώκεται η επιτάχυνση των διαδικασιών θεώρησης, ανάρτησης και κύρωσης των χαρτών, ενώ περιγράφει με σαφήνεια και τις πηγές χρηματοδότησης του έργου.
Αναλυτικότερα:
Με τη λήξη υποβολής αντιρρήσεων γίνεται η επεξεργασία των δασικών χαρτών εντός 20 ημερών και αποτυπώνονται στον χάρτη με πράσινη διαγράμμιση οι περιοχές για τις οποίες δεν υπάρχουν αντιρρήσεις. Κατόπιν θεωρείται το «καθαρό» τμήμα του δασικού χάρτη από την οικεία Διεύθυνση Δασών εντός 20 ημερών. Με απόφαση του συντονιστική Αποκεντρωμένης Διοίκησης κυρώνεται ως προς τα «πράσινα» τμήματα μέσα σε 10 μέρες.
Θεσπίζεται ένα επιπλέον τέλος που είναι το πιστοποιητικό των δασικών χαρτών, το οποίο θα χορηγείται από το οικείο κτηματολογικό γραφείο και όπου δεν υπάρχει, από τη Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κάθε περιοχής. Θα εκδίδεται σε κάθε μεταβίβαση ή άλλη μεταβολή εμπράγματων δικαιωμάτων προκειμένου να βεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν δικαιώματα του Δημοσίου επί της έκτασης που κυρώνει ο χάρτης. Το ύψος του τέλους θα καθορίζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος.
Η χρηματοδότηση των δασικών χαρτών θα προέλθει από άλλους δύο πόρους: τα τέλη που θα καταβάλλουν οι πολίτες για να διατυπώνουν τις αντιρρήσεις τους κατά το στάδιο της ανάρτησης των δασικών χαρτών, αλλά και με την πρόβλεψη ότι οι δαπάνες κατάρτισης, ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών μπορούν να καλύπτονται, και από τα τέλη κτηματογράφησης. Πρόκειται για το λεγόμενο 35άρι το οποίο αποτελεί πάγιο τέλος κτηματογράφησης για κάθε δικαίωμα που δηλώνεται στο κτηματολόγιο και το οποίο εκκρεμεί να εισπραχθεί από τα παλιά προγράμματα. Το 35άρι συνοδεύεται από την είσπραξη του ενός επί τοις χιλίοις (0/00), που αφορά το υπόλοιπο ανταποδοτικό τέλος της κτηματογράφησης που καταβάλλεται μετά το στάδιο των διορθώσεων και των ενστάσεων που δεν έχει εισπραχθεί για τα προγράμματα του 2008.
Με βάση το σχέδιο νόμου, το ειδικό τέλος αντιρρήσεων αποδίδεται στο «Πράσινο Ταμείο» σε ειδικό κωδικό με την ονομασία «Ταμείο Δασικών Χαρτών». Κατατίθεται στην ΕΚΧΑ ή την οικεία διεύθυνση δασών και μπορεί να κλιμακώνεται ανάλογα με το εμβαδόν της έκτασης που αφορά η αντίρρηση αλλά και να μειώνεται βάσει ειδικών συντελεστών ανάλογα με τον τρόπο υποβολής αντιρρήσεων. Εφόσον ο πόρος αυτός δεν επαρκεί προβλέπεται ότι θα αξιοποιούνται και οι πόροι του Ειδικού Φορέα Δασών.
Το νομοσχέδιο συνοδεύεται και με ρύθμιση για τους οικισμούς μέσα σε δάση.(φερόμενες δασικές εκτάσεις) Στόχος είναι να απεμπλακεί η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών που παραμένει επί χρόνια βαλτωμένη και να ξεκαθαρίσει για τους πολίτες τι είναι δημόσιο και τι ιδιωτικό, κάτι που αποτελεί σοβαρό εμπόδιο σε κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία της χώρας.
Οι αυθαιρεσίες μέσα σε δασικές εκτάσεις (φερόμενες δασικές εκτάσεις) μαζί με την έλλειψη χρηματοδότησης αποτέλεσαν μέχρι σήμερα τη μεγαλύτερη αιτία καθυστέρησης στην κύρωση των δασικών χαρτών, με χαρακτηριστική περίπτωση την Ανατολική και Δυτική Αττική, όπου οι δασικοί χάρτες βρίσκονται στις αρμόδιες υπηρεσίες από το 2010 και δεν έχουν ακόμη θεωρηθεί!

Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου, οι «γκρίζες» περιοχές στις δασικές εκτάσεις δεν θα αντιμετωπιστούν οριζόντια αλλά κατά περίπτωση, καθώς είναι διαφορετικός ο χρόνος ανέγερσης των οικισμών αυτών, το επίπεδο αυθαιρεσίας (με ή χωρίς οικοδομικές άδειες, με ευθύνη ή όχι της Πολιτείας) προκειμένου να διαπιστωθεί τεκμηριωμένα ποιες μπορούν να μπουν σε ρύθμιση και ποιες όχι.
Πηγή: Newmoney.gr

15 Μαρ 2016

ΜΕΡΙΚΟΙ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΜΟΝΙΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΟΜΗΡΟΥΣ. ΛΕΝΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ
Με συγκρατημένη  αισιοδοξία περιμένουμε το Σχέδιο Νόμου το οποίο ελπίζουμε όπως μας είπε και ο κ. Υπουργός θα βοηθά στην επίλυση του δασικού προβλήματος. Η επίλυση του δασικού προβλήματος είναι μονόδρομος, αρκεί να καταλάβουν όλοι το πρόβλημα, αρκεί να δουν όλοι ρεαλιστικά την κατάσταση. Εάν καταλάβουν το πρόβλημα τότε είναι σίγουρο ότι δεν θα υπάρχουν πολέμιοι της λύσης του προβλήματος.
Στην ομιλία  μου στις 6 Μαρτίου στην  αίθουσα του Δημήτρη Μπόγρη είπα μεταξύ των άλλων και είναι επίκαιρο να το αναφέρω «Αρκετές φορές πληγώνομαι και στεναχωριέμαι όταν συναντώ πολιτικά πρόσωπα  ακόμη και βουλευτές και δεν μπορούν να πειστούν για το δίκαιο των αιτημάτων. Υπάρχει μια ξερή γλώσσα και μια σχεδόν ίδια απάντηση από πολλούς. Γιατί πήγες και έχτισες σε δασική έκταση; Του απαντάς και του λες ότι εγώ αγόρασα αγροτεμάχιο δεν μου είπε κανένας ότι ήταν δασική έκταση. ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΓΟΡΑΣΑ όπως όπως τα εκατομμύρια πολίτες που σήμερα νομιμοποιούν  το αυθαίρετό τους  με τον Ν. 4014 σήμερα με τον 4178 Του λες ότι σήμερα είναι ολόκληροι οικισμοί με φως νερό τηλέφωνο συγκοινωνία και αυτός επιμένει να σε βλέπει με μία καχυποψία σαν να έχει απέναντι του κανένα καταπατητή και ας πληρώνεις τους φόρους συνέχεια για αυτό το «παράνομο» σπίτι. Δυστυχώς το πολιτικό σύστημα βοηθά την πολιτική ομηρία των πολιτών.» Αυτή είναι η πραγματικότητα υπάρχει πάντα μία αντίδραση που δυστυχώς επηρεάζει το πολιτικό σύστημα στην λύση του προβλήματος. Αυτή η αντίδραση μιλά εκ του ασφαλούς χωρίς όμως να προτείνει λύση του προβλήματος. Ας μας απαντήσουν λοιπόν οι επικριτές του προβλήματος αυτοί που δεν θέλουν λύση. Τι θέλουν ; Θέλουν να γκρεμιστούν εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια σε όλη την Ελλάδα; Οικισμοί ολόκληροι με φως νερό τηλέφωνο, συγκοινωνία , θέλετε να τους γκρεμίσουν ; Ας μας δώσουν μία απάντηση. Μήπως άραγε θέλουν όλος αυτός ο κόσμος να είναι συνέχεια όμηρος του πολιτικού συστήματος; Αντιδρούν στην τροπολογία για αναστολή των προστίμων και των κατεδαφίσεων μέχρι ανάρτησης των δασικών χαρτών. Τι θέλουν να γκρεμιστεί ένα σπίτι προτού αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες; Και εάν οι δασικοί χάρτες δείξουν ότι το σπίτι αυτό δεν είναι σε δασική έκταση;
Ας σταματήσουν λοιπόν τον πόλεμο όλοι αυτοί που είναι ενάντιοι σε κάθε προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος.
Enotitakaidrasiblogspot.gr
ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
       ΓΙΑ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ

Με ρύθμιση για τους οικισμούς μέσα σε δάση θα συνοδευτεί το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες που θα δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος, εκτός απροόπτου, μέσα στην εβδομάδα.
Στόχος είναι να απεμπλακεί η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών που παραμένει επί χρόνια βαλτωμένη και να ξεκαθαρίσει για τους πολίτες τι είναι δημόσιο και τι ιδιωτικό, κάτι που αποτελεί σοβαρό εμπόδιο σε κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία της χώρας.
Οι αυθαιρεσίες μέσα σε δασικές εκτάσεις μαζί με την έλλειψη χρηματοδότησης αποτέλεσαν μέχρι σήμερα τη μεγαλύτερη αιτία καθυστέρησης στην κύρωση των δασικών χαρτών, με χαρακτηριστική περίπτωση την Ανατολική και Δυτική Αττική, όπου οι δασικοί χάρτες βρίσκονται στις αρμόδιες υπηρεσίες από το 2010 και δεν έχουν ακόμη θεωρηθεί!
Με βάση τον σχεδιασμό του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Τσιρώνη, οι «γκρίζες» περιοχές στις δασικές εκτάσεις δεν θα αντιμετωπιστούν οριζόντια αλλά κατά περίπτωση, καθώς είναι διαφορετικός ο χρόνος ανέγερσης των οικισμών αυτών, το επίπεδο αυθαιρεσίας (με ή χωρίς οικοδομικές άδειες, με ευθύνη ή όχι της Πολιτείας) προκειμένου να διαπιστωθεί τεκμηριωμένα ποιες μπορούν να μπουν σε ρύθμιση και ποιες όχι.
Θεωρείται σαφές, πάντως, ότι προς τη ζυγαριά της νομιμοποίησης θα γείρουν όσα κτίσματα «φύτρωσαν» με ευθύνη της διοίκησης, αν και προσωρινό συγχωροχάρτι φαίνεται να παίρνουν και οι άλλες αυθαιρεσίες σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει στην επαναφορά της τροπολογίας Κουρουμπλή με την οποία αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών μέσα σε δάση μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών. Η σχετική τροπολογία ενταφιάστηκε στα τέλη του προηγούμενου χρόνου εξαιτίας σοβαρών ενστάσεων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μολονότι ο κ. Τσιρώνης έχει δηλώσει ότι ήταν σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό.
Πώς θα γίνει η νομιμοποίηση

Κυρίαρχο ρόλο στον νέο σχεδιασμό του υπουργείου αποκτούν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Υπό την ομπρέλα τους θα συγκροτείται μία ή παραπάνω ειδικές επιτροπές, με απόφαση της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με αποστολή να μελετήσουν τα δεδομένα κάθε οικιστικής δραστηριότητας που έχει εντοπιστεί μέσα σε δασικό χάρτη. Οι επιτροπές αυτές θα είναι τετραμελείς και θα απαρτίζονται από δύο εκπροσώπους μηχανικούς της οικείας Υπηρεσίας Δόμησης και του δήμου, έναν εκπρόσωπο της Δασικής Υπηρεσίας και έναν δικηγόρο που θα ορίζεται από τον οικείο δικηγορικό σύλλογο. Στόχος της επιτροπής θα είναι η εξέταση και ο έλεγχος -μετά από αυτοψία- όλων των στοιχείων και εν συνεχεία η εκπόνηση έκθεσης, στην οποία θα καταγράφονται οι χρήσεις γης, ο χρόνος μεταβολής της δασικής μορφής, καθώς και εάν υπήρξαν σχετικές αποφάσεις της διοίκησης που δεν έχουν ανακληθεί ή ακυρωθεί. Η έκθεση αυτή θα δημοσιοποιείται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του ΟΤΑ της περιοχής για δύο μήνες προκειμένου να υπάρξει ο χρόνος για την υποβολή αντιρρήσεων. Κατόπιν αυτές θα κρίνονται από τις επιτροπές αντιρρήσεων που συγκροτούνται στο πλαίσιο των δασικών χαρτών για να εξετάζουν τις αντιρρήσεις που θα υποβάλλονται κατά το στάδιο της ανάρτησης, εντός προθεσμίας δύο μηνών. Τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη για την τεκμηρίωση της μεταβολής της δασικής μορφής καθορίζονται με υπουργική απόφαση. Εν συνεχεία συμπληρώνεται η έκθεση και αποστέλλεται στη Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία εισηγείται την έγκρισή της στον συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Κατόπιν τούτων, τα τμήματα που δεν δεσμεύονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας πολεοδομούνται και εν συνεχεία προχωρεί η κύρωση του δασικού χάρτη.
Μέσα 20 μέρες η θεώρηση του δασικού χάρτη – Σε 10 μέρες η κύρωση

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

Το νομοσχέδιο προβλέπει μια σειρά από ρυθμίσεις με τις οποίες επιδιώκεται η επιτάχυνση των διαδικασιών θεώρησης, ανάρτησης και κύρωσης των χαρτών, ενώ περιγράφει με σαφήνεια και τις πηγές χρηματοδότησης του έργου. Αναλυτικότερα:
·                       Με τη λήξη υποβολής αντιρρήσεων γίνεται η επεξεργασία τους εντός 20 ημερών και αποτυπώνονται στον χάρτη με πράσινη διαγράμμιση οι περιοχές για τις οποίες δεν υπάρχουν αντιρρήσεις. Κατόπιν θεωρείται το «καθαρό» τμήμα του δασικού χάρτη από την οικεία Διεύθυνση Δασών εντός 20 ημερών. Με απόφαση του συντονιστική Αποκεντρωμένης Διοίκησης κυρώνεται ως προς τα «πράσινα» τμήματα μέσα σε 10 μέρες.
·                       Η χρηματοδότηση των δασικών χαρτών θα προέλθει από δύο κυρίως πόρους: τα τέλη που θα καταβάλλουν οι πολίτες για να διατυπώνουν τις αντιρρήσεις τους κατά το στάδιο της ανάρτησης των δασικών χαρτών, αλλά και με την πρόβλεψη ότι οι δαπάνες κατάρτισης, ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών μπορούν να καλύπτονται, και από τα τέλη κτηματογράφησης.
·               Θεσπίζεται το πιστοποιητικό των δασικών χαρτών, το οποίο θα χορηγείται από το οικείο κτηματολογικό γραφείο και όπου δεν υπάρχει κάτι τέτοιο από τη Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κάθε περιοχής. Θα εκδίδεται σε κάθε μεταβίβαση ή άλλη μεταβολή εμπράγματων δικαιωμάτων προκειμένου να βεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν δικαιώματα του Δημοσίου επί της έκτασης που κυρώνει ο χάρτης. Το ύψος του τέλους θα καθορίζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
«Πρόκειται για ένα ευχολόγιο που είναι σαν να πετάμε την μπάλα στην κερκίδα. Δεν αναφέρεται πουθενά η δομή αυτών των επιτροπών, σε ποιον θα αναφέρονται και από ποιον θα ελέγχονται. Στην ουσία βάζουμε κάποιες διαδικασίες που είναι εντελώς στον αέρα», σχολιάζουν στελέχη από τους μελετητές των δασικών χαρτών που αντιδρούν ριζικά στον σχεδιασμό του υπουργείου. Προτού ακόμη δημοσιοποιηθούν οι νέες ρυθμίσεις, το σχέδιο νόμου έχει προκαλέσει σφοδρές αντιρρήσεις από τους επιστημονικούς φορείς και μελετητές, οι οποίοι εκτιμούν ότι όχι μόνο θα επιταχύνει τη διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών την επόμενη τριετία, όπως φιλοδοξεί το υπουργείο, αλλά ότι θα την πάει ακόμη πιο πίσω. Έντονη κριτική δέχεται, μεταξύ άλλων, η διάταξη του σχεδίου νόμου που βάζει στο παιχνίδι τη Γενική Διεύθυνση Δασών του υπουργείου.
Όπως αναφέρουν οι επικριτές της συγκεκριμένης διάταξης, εμπλέκεται ακόμη μια υπηρεσία που θα δίνει εντολές ελέγχου, εισάγοντας ένα ασαφές πλαίσιο αρμοδιοτήτων της συνολικής διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών. «Προτείνεται μια ασαφής και αμφίβολη νομικά προγραμματική σύμβαση μεταξύ της ΕΚΧΑ και της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, χωρίς να επιλύει κανένα από τα ουσιώδη προβλήματα των δασικών χαρτών, όπως το ζήτημα της επίβλεψης αλλά και του ελέγχου και της θεώρησής τους εμπρόθεσμα από τις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες, οι οποίες όμως υπάγονται στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και όχι στη Γενική Διεύθυνση Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος». Σοβαρές ενστάσεις εγείρονται επίσης και για το ενδεχόμενο αναστολής των κατεδαφίσεων σε δασικές περιοχές.

Πηγή | newmoney.gr
ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΟΥ ΣΤΕΙΛΑΜΕ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ

EΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΩΝ ΜΕΧΡΙ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ

                     


             ΠΑΝΣΑΛΑΜΙΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ»
                    ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
                     
                                     

Προς
Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος
κο Τσιρώνη                                                   Σαλαμίνα, 6-11-2015
Κοιν: Βουλευτές Β΄Πειραιά
Μ.Μ.Ε

Κύριε Υπουργέ,

Από το 1993, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 45 του N. 2145/1993, οι πολίτες της Σαλαμίνας και όχι μόνο, οι οποίοι αγόρασαν νόμιμα ένα αγροτεμάχιο και εκ των υστέρων κατηγορήθηκαν ότι έκτισαν εντός φερόμενης δασικής έκτασης, είναι  σήμερα όμηροι μιας απαράδεκτης κατάστασης με πρωτόκολλα κατεδάφισης και με τεράστια πρόστιμα. Η πολιτεία αναγνωρίζει διαχρονικά το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, αλλά αδυνατεί  να δώσει λύση, στο πλαίσιο μίας συνεχούς αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων, τα οποία θέλουν να δώσουν λύση όταν είναι στην Κυβέρνηση, αλλά διατυπώνουν αντιρρήσεις όταν είναι στην Αντιπολίτευση!!!
Όμηροι αυτής της κατάστασης είναι οι πολίτες, οι οποίοι διώκονται επειδή τάχα έκτισαν σε φερόμενες δασικές εκτάσεις, είτε με κατεδαφίσεις  είτε με πρόστιμα, χωρίς ακόμη να έχουν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες!!! Αυτό αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Με αφορμή την πρόσφατη απόσυρση της τροπολογίας από σας  για την αναστολή των κατεδαφίσεων σε κτίσματα που έχουν κτιστεί σε φερόμενες δασικές εκτάσεις μέχρι κύρωσης των δασικών χαρτών, σας καταθέτω ένα μικρό ιστορικό, για να διαπιστώσετε ότι με ευθύνη όλων των κομμάτων, διαχρονικά, δεν μπορεί να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Η πολιτεία με καθυστέρηση δέκα (10) ετών και με το Ν. 3208/2003 (άρθρο 15 παρ. 21)  για πρώτη φορά αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί ο πολίτης να πληρώνει πρόστιμα για παράπτωμα το οποίο ακόμη δεν έχει τεκμηριωθεί,  και γι’ αυτό αναστέλλει τη βεβαίωση και είσπραξη των προστίμων  ΜΕΧΡΙ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ. Αξίζει να ανατρέξουμε στα πρακτικά της Βουλής για να δούμε τι έλεγε  ο τότε Υπουργός Γεωργίας κος Δρυς για να αιτιολογήσει την τροπολογία για την αναστολή των προστίμων « …..επειδή οι Δημόσιες υπηρεσίες είναι υπεύθυνες για την μη ύπαρξη ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ θέλω να πω δημοσίως ότι κάνω την αυτοκριτική μου και ζητώ συγνώμη από τους πολίτες και γι’ αυτό επιβάλλεται η αναστολή των προστίμων….» . Το 2003 ο τότε Υπουργός ζητούσε συγνώμη για την καθυστέρηση ανάρτησης των Δασικών χαρτών και τώρα έχουμε 2015…… πέρασαν 12 χρόνια και είμαστε στον ίδιο παρανομαστή με θύμα τον πολίτη….

Το 2006 με τις υπ΄ αριθ. 2725 και 2726 Αποφάσεις το Πρωτοδικείο της Αθήνας επιβάλλει στον Δασάρχη Πεντέλης ΝΑ ΑΝΑΣΤΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥ εντός φερόμενης ΔΑΣΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ και τον υποχρεώνει να επανέλθει τρεις (3) μήνες μετά από την κύρωση των δασικών χαρτών. Η Δικαιοσύνη δηλαδή έκανε το αυτονόητο, ενώ συγχρόνως έδειξε με τον καλύτερο τρόπο στην Πολιτεία την προσωρινή λύση του προβλήματος. Πως μπορούσε δηλαδή να δικάσει έναν πολίτη ότι έκτισε σε δασική έκταση όταν οι δασικοί χάρτες που θα ορίζουν τελεσίδικα τι είναι δάσος δεν έχουν ακόμη αναρτηθεί;

Τον Ιούνιο 2007, ο τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κος Μπασιάκος φέρνει τροπολογία στη Βουλή, στηριζόμενη στη  φιλοσοφία του Ν. 3208/2003, και ζητά την αναστολή και για την έκδοση των προστίμων πέραν της βεβαίωσης και της είσπραξης μέχρι ανάρτησης των δασικών χαρτών. Αυτή την τροπολογία ο Σύλλογός μας παρέδωσε στον τότε Υπουργό και το ίδιο κάναμε σε εσάς μέσω του γραφείου σας πρόσφατα. Τι νόημα έχει άραγε να εκδίδονται πρόστιμα όταν η είσπραξή τους έχει ανασταλεί μέχρι να αναρτηθούν  οι δασικοί χάρτες; «Το μόνο που συζητάμε», είπε τότε ο κος Μπασιάκος στη Βουλή,  «είναι να μη ταλαιπωρείται ο πολίτης στο δικαστήριο με δεδομένες τις αποφάσεις, οι οποίες μιλούν για αναστολή λήψης αποφάσεως μέχρις ότου οριστικοποιηθούν οι δασικοί χάρτες…..».Δυστυχώς αυτή η τροπολογία που θα  ανακούφιζε τους πολίτες δεν προχώρησε με ευθύνη τότε όλων των κομμάτων.

Τον Δεκέμβριο του 2014 η τότε Κυβέρνηση με Υπουργό τον κο Νίκο Ταγαρά επαναφέρει το θέμα της ίδιας τροπολογίας για την μη έκδοση των προστίμων μέχρι ανάρτησης των δασικών χαρτών,  κάτω από την πίεση των πολιτών, οι οποίοι  βιώνουν παράλληλα μία άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση και είναι αναγκασμένοι να κάνουν συνεχείς προσφυγές στα αλλεπάλληλα πρόστιμα και στα πρωτόκολλα κατεδάφισης. Η τροπολογία αυτή, η οποία είχε κατατεθεί αφορούσε την αναστολή της διαδικασίας κατεδάφισης αυθαίρετων κατοικιών τουλάχιστον μέχρι να οριστικοποιηθούν οι δασικοί χάρτες. Η κατάθεσή της είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την τότε αντιπολίτευση,  η οποία θεωρούσε ότι με αυτήν γινόταν προσπάθεια να… εξυπηρετηθούν όσοι είχαν κτίσει σε δάση και δασικές εκτάσεις. Ούτε τότε τα κόμματα μπόρεσαν να νιώσουν τον πόνο και να καταλάβουν το πρόβλημα των πολιτών συνεχίζοντας με την άρνησή τους την ομηρία τους.
Η κατάσταση που δημιουργήθηκε τελευταία στη Δυτική Αττική όπου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έστειλε μπουλντόζα για κατεδάφιση σπιτιών, σε μία ναι μεν νομότυπη γραφειοκρατική διαδικασία αλλά με πολύ βιασύνη και  χωρίς πολιτική σκέψη, είχε ως αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν οι τοπικές κοινωνίες και να φανεί για μία φορά ακόμη, το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει όχι μόνο στην Δυτική Αττική αλλά σε όλη την Ελλάδα και φυσικά σε πολύ έντονο βαθμό και στη Σαλαμίνα.

Στις 5 Νοεμβρίου 2015 με πολιτική ωριμότητα και ρεαλισμό κε Υπουργέ, σε μία  κατάσταση που δεν ανατρέπεται, φέρατε  τροπολογία για ψήφιση στην Βουλή που αφορούσε αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία έχουν ανεγερθεί σε φερόμενες δασικές εκτάσεις και προέβλεπε την αναστολή κατεδάφισης έως την κύρωση των δασικών χαρτών. Όπως αναφερόταν στην αιτιολογική έκθεση, η κύρωση των χαρτών «θα άρει κατά τρόπο αποφασιστικό αμφισβητήσεις ως προς τη νομιμότητα ανέγερσης κτισμάτων εντός δασικών εκτάσεων, εντασσόμενων σε χαρακτηρισμένους οικισμούς ή μη, η δε κατεδάφισή τους προ της κυρώσεως των χαρτών θα προκαλούσε μη αναστρέψιμη πραγματική κατάσταση».
Δυστυχώς κε Υπουργέ για μία ακόμη φορά εμείς που παρακολουθούμε τις εξελίξεις γύρω από το δασικό πρόβλημα από το 1993, είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Τα πολιτικά κόμματα αλλάζοντας διαδοχικά ρόλους διαμορφώνουν την πολιτική τους θέση σε αυτό το πρόβλημα ανάλογα με τη θέση των εδράνων τους στη Βουλή.

Κύριε Υπουργέ,

Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνά η χώρα μας και κατ’ επέκταση οι πολίτες της, καλούμε τους βουλευτές όλων των κομμάτων να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δουν με ρεαλισμό την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί με οικισμούς εκτός σχεδίου, που συμπεριλαμβάνει οικίες που δήθεν έχουν κτιστεί σε φερόμενες δασικές εκτάσεις.
Χιλιάδες πολίτες σε όλη τη Σαλαμίνα συνεχίζουν να είναι όμηροι και να αντιμετωπίζουν ανά πάσα στιγμή την «Δαμόκλεια Σπάθη» της κατεδάφισης, ενώ συγχρόνως ταλαιπωρούνται δικαστικά, ηθικά και οικονομικά στα δικαστήρια με εξωπραγματικά πρόστιμα, που ποτέ από το 1993 δεν πληρώθηκαν. Ζητάμε το αυτονόητο, το δίκαιο και δημοκρατικό επί 22 ολόκληρα χρόνια: να ψηφισθεί από την Βουλή η τροπολογία που θα αναστείλει τις κατεδαφίσεις και τις μη εκδόσεις των προστίμων, σε κτίσματα που έχουν κτισθεί σε φερόμενες δασικές εκτάσεις ΜΕΧΡΙ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στη Σαλαμίνα, όλα τα οικόπεδα αγοράσθηκαν ως αγροτεμάχια με νόμιμα συμβόλαια τα περισσότερα των οποίων στην δεκαετία του 70. Στο συνημμένο κείμενο που σας στέλνω εκ νέου δείχνει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Σαλαμίνα με κάθε λεπτομέρεια. Τα περιθώρια αντοχής των πολιτών, ηθικά και οικονομικά, έχουν εξαντληθεί.
Επιβάλλεται, οι βουλευτές όλων των κομμάτων, να διαμορφώσουν τον προβληματισμό τους βάσει των πραγματικών περιστατικών  και να υπάρξει όσο το δυνατόν  συναινετική ρύθμιση, ώστε να δοθεί  λύση αφενός στο υπαρκτό πρόβλημα της ταλαιπωρίας των πολιτών ενώπιον των δικαστηρίων και αφετέρου να σταματήσουν οι εντολές για κατεδαφίσεις οικιών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, μέχρι ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών.


Μάνος Δερτούζος
Πρόεδρος Πανσαλαμινίου Συλλόγου
«ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

14 Μαρ 2016

Enotitakaidrasiblogspot.gr

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Μετά από αρκετό χρονικό διάστημα όπου το συγκεκριμένο blog ήταν ανενεργές, απεφάσισα να ενημερώνω τους πολίτες για οποιαδήποτε εξέλιξη υπάρχει για το δασικό πρόβλημα , που ταλαιπωρεί χιλιάδες πολίτες στη Σαλαμίνα και όχι μόνο, καθώς επίσης ειδήσεις που αφορούν αυθαίρετα κτίσματα. Οι Δασικοί χάρτες σύντομα αναρτώνται , όπως τόνισε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνης. Επομένως είναι επιβεβλημένη η συνεχής ενημέρωσης των μελών του Συλλόγου μας και όχι μόνο,  για τις συνεχείς και ραγδαίες που αναμένονται εξελίξεις στο δασικό πρόβλημα.  Απεφάσισα επίσης μετά από ώριμη σκέψη στο συγκεκριμένο blog να μην κάνω αναρτήσεις για άλλα θέματα πολιτικά, τόσο της Κεντρικής Πολιτικής σκηνής ,όσο και θέματα τοπικά κάτι που γινόταν παλαιότερα. Για αυτά υπάρχουν άλλα blogs στη Σαλαμίνα τα οποία κάνουν εξαιρετική δουλειά με κέφι και μεράκι και ενημερώνουν τους πολίτες.


Μάνος Δερτούζος

Η ομιλία μου στις 6 Μαρτίου 2016 στην αίθουσα Δ. Μπόγρη για τις εξελίξεις για το δασικό πρόβλημα

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΣΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ  11.00 ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΟΓΡΗ
Σε ανάρτηση την οποία έκανα σε αυτή την στήλη πριν  2 μήνες  ανέφερα την συνάντηση την οποία είχαμε  στις 19 Νοεμβρίου μαζί με άλλους φορείς από την Δυτική Αττική και όχι μόνο, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη για το μεγάλο δασικό πρόβλημα , που έχει σε ομηρία εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε όλη την Ελλάδα και χιλιάδες πολίτες στη Σαλαμίνα.
Ο κ. Υπουργός όπως τόνισα τότε, μας άκουσε με προσοχή και θέληση για λύση του προβλήματος επί 2.5 ώρες. και ανέφερε ότι το επιτελείο του επεξεργάζεται Νομοσχέδιο το οποίο σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα για διαβούλευση.
Αυτό το σχέδιο Νόμου έρχεται σε διαβούλευση εντός των ημερών. . Με αυτή την  παρέμβαση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιδιώκει να  λύση το πρόβλημα που κρατάει για χρόνια όμηρους πολίτες, οι οποίοι νομότυπα αγόρασαν οικόπεδα  και φαίνεται ότι  έκτισαν σε φερόμενες δασικές περιοχές, αλλά με ευθύνη κυρίως της Διοίκησης, καθώς σε πολλές  περιπτώσεις είχαν νόμιμη πολεοδομική άδεια.
Στόχος είναι σύντομα να αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες αλλά και να κυρωθούν. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δασικοί χάρτες για την Πεντέλη, τη Νέα Πεντέλη και τον Μαραθώνα, αν και έχουν ολοκληρωθεί από το 2011, ακόμη δεν έχουν κυρωθεί καθώς έχουν υποβληθεί περίπου 3.000 αντιρρήσεις πολιτών, οι οποίοι βρίσκονται σε φερόμενες δασικές εκτάσεις και βάσει του νόμου θα έπρεπε ήδη να είχαν γκρεμιστεί. Επειδή καμμία Κυβέρνηση δεν πρόκειται να στείλει μπολντόζες και να γκρεμίσει όλόκληρους οικισμούς, επιβάλλεται αυτό που φωνάζουμε επί πολλά χρόνια, κάτι το οποίο είπαμε στον κ. Υπουργό, ότι πριν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών θα πρέπει να είναι έτοιμο το Νομικό ή Συνταγματικό πλαίσιο που θα αποχαρακτηρίζει όλες αυτές τις εκτάσεις που σήμερα είναι οικισμοί. Σε αυτό το σκεπτικό έρχεται το νέο Νομοσχέδιο που θα δώσει λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα που δεν μπορεί κανένας να εθελοτυφλει.
Επειδή όμως πολλές φορές στο παρελθόν «φθάσαμε στην πηγή και δεν ήπιαμε νερό» δηλαδή  η επίλυση του προβλήματος δεν ήρθε και η ομηρία των πολιτών συνεχίζεται, για τον λόγο αυτό είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι.
Στα πλαίσια λοιπόν του νέου Νομοσχεδίου καθώς επίσης και των επαφών που είχαμε αλλά και που θα έχουμε με το Υπουργείο , καλούμε τους πολίτες της Σαλαμίνας την Κυριακή 6 Μαρτίου και ώρα 11.00 στην αίθουσα Δημήτρη Μπόγρη στο Δημαρχείο Σαλαμίνας, για να αναφερθούμε στις εξελίξεις του δασικού προβλήματος να τις αξιολογήσουμε και να προγραμματιστούμε για το μέλλον.
Το δασικό πρόβλημα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του νησιού και απαιτείται να είμαστε όλοι ενωμένοι πέρα από Δημοτικούς Συνδυασμούς , προσωπικές αντιπαραθέσεις και φυσικά πέρα από κόμματα.